Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την ένταση: «Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσατε τη δυνατότητα του Κανονισμού για να συζητήσουμε μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλετε να πέσουμε σε παγίδα έντασης και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω» τόνισε, καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία με τις ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. «Τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Απαντήσατε στις 11 σε 4,5 χρόνια. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Μου φαίνεται σας καταδιώκει» ανέφερε.
Ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα για την ερώτησή του, ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος. Μου καταθέσατε μια τρισέλιδη ερώτηση με 5 διαφορετικά ζητήματα που συνοδεύεται από ανύπαρκτες παραδοχές. Με μεγάλα γράμματα γράφει μεταβατική διάταξη. Όταν καταθέτετε και πάλι την ίδια ερώτηση φροντίστε τουλάχιστον να την προσαρμόσετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2012 η Ελλάδα ήταν στην 94η θέση της Διεθνούς Διαφάνειας. Το 2015 βρέθηκε στην 58η και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί “λευκών κολάρων”, μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς σάς εγκαλούσαν ότι μετατρέψετε τη δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Μήπως δεν τα γνωρίζατε; Αυτά τα κάνατε και αυτά τα διορθώνουμε στους ποινικούς κώδικες» τόνισε.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε πως ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και σε αυτά που τελούνται επ΄ ευκαιρία των υπουργικών τους καθηκόντων: «Είναι πυροτέχνημα -και μάλιστα ληγμένο- το πυροτέχνημά σας. Αυτή η διάκριση έχει ήδη οριοθετηθεί από το δικαστήριο και δεν διαφοροποιεί τη σαφή νομολογία για το τι συνιστά άσκηση καθηκόντων και τι επί τη ευκαιρία. Σταματήστε την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Στην πρώτη μου θητεία στη Βουλή το 2006 είχαμε υπογράψει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρο 86. Τότε δεν είχε το θάρρος το πολιτικό σύστημα να το αλλάξει. Αλλά και κανείς από τον αριστερό χώρο δεν στήριξε την πρότασή μας» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 86. «Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 86. Είναι μια κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα ότι το άρθρο 86 αλλάζει. Ας προχωρήσουμε επιτέλους κοιτάζοντας το μέλλον» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της δίωξης τραπεζικών στελεχών κατ’ έγκληση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τράπεζες λειτουργούν στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και πως αυτές θα πρέπει θα πρέπει να κινητοποιούν τον μηχανισμό διερεύνησης: «Η παλιά τακτική οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε ακινησία. Αυτό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε. Για δικαστικές διερευνήσεις που έχουν ξεκινήσει, υπάρχει η μεταβατική περίοδος 2 μηνών για να γίνει έγκληση. Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έγκληση. Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για επιχειρηματικές αποφάσεις που πήραν. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα έχει το θάρρος να υπογράψει για μια επιχείρηση και να σώσει θέσεις εργασίας, γιατί με αυτά που κάνατε εσείς κλείσανε εταιρίες επειδή τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν. Εμείς λάβαμε εντολή από τον λαό να βάλουμε μπροστά την παραγωγική οικονομία, να διορθώσουμε το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργήσουμε δουλειές και αυτό θα κάνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει, χωρίς να έχουν υπάρξει καταδίκες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες αλλά και πολίτες να γίνονται όμηροι, να καταστρέφονται, ακόμα και αν αργότερα αθωώνονταν.
«Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος υπάρχει μεταβατική διάταξη. Σε 3 μήνες τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική κρίση δεν περιορίζεται χρονικά και μπορεί να συντελεστεί μέσα στο 18μηνο. Και εδώ πάλι αδιάβαστος;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό ότι ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. «Το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν. Δεν είναι προθεσμία για να βγει απόφαση. Αυτό θα γίνεται εντός 18μηνου. Ένας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος. Όμως, όχι πολιτικός αρχηγός. Είναι ένα ψέμα, δεν είναι αλήθεια. Διαβάστε το κείμενο του νόμου και ασκήστε κριτική . Από την Ντόιτσε Βέλε της κατοχής μέχρι τους Φαινάνσιαλ Τάιμς διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στη μετάφραση κύριε Τσίπρα» κατέληξε στηνο πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε:
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι επιλέξατε παραθέτοντας στοιχεία για το πόσες ερωτήσεις απαντήσατε να πείτε ότι απαντάτε μόνο σε ερωτήσεις αρχηγών. Νομίζω ότι είναι σφάλμα. Εγώ προτίθεμαι να έρχομαι μια φορά το μήνα και εσείς μια φορά στο εξάμηνο.
Το ζήτημα αναθεώρησης θα έχουμε ευκαιρία να το συζητήσουμε την Δευτέρα και θα αναμένω να φέρετε και απόψεις συνταγματολόγων για την ερμηνευτική δήλωση για το 86.
Αυτά που μας είπατε ποιος σας τα έγραψε; Νομικός; Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει την ουσία της υπόθεσης και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει και για υποθέσεις θα κρατήσει λογαριασμούς δεσμευμένους. Με ρωτήσατε ποιους αφορά. Δεν το γνωρίζω. Μήπως εσείς τα γνωρίζετε. Αν τα ξέρετε ας μας το πείτε. πείτε μας τα ονόματα να δούμε γιατί μπορεί να είχαν με εσάς προνομιακές σχέσεις.
Είχατε την δυνατότητα να αξιοποιήσετε την πρώτη σας ευκαιρία στην ώρα του πρωθυπουργού να με ρωτήσετε για την πορεία της Οικονομίας. Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για το προσφυγικίο και τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Για την κατάργηση του μπαχάλου και ασυδοσίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Θα μπροούσατε να με ρωτήσετε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικου νόμου . Με άλλα λόγια θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για σύνολο θεμάτων . Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπορυγός το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά και δήθεν σκάνδαλα για να τραβήξετε δήθεν μια γραμμή του νέου ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό κατεστημένο που κυβερνούσε 40 χρόνια. Αλήθεια που είναι ο κ. Ραγκούσης και εκείνοι που προσεταιρίστηκαν τις απόψεις ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας βγήκε σε καλό. Αυτές οι συζήτήσεις ανέβασαν τους τόνους ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες που δεν έπρεπε και αυτό που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι αποστροφή που δεν ξεφεύγετε ούτε και εσείς. Μην νομίζετε ότι μπορείτε σήμερα να εμφανίζεστε ως οι νέοι αμόλυντοι και καθαροί. Τέλειωσε αυτή η καραμέλα. Αν θέλετε να μετυατρέψετε χώρα σε απέραντο δικαστήριο για χθες εγώ θέλω να την μετατρέψω σε απέραντο εργοστάσιο. Δεν μπορώ να σας υποδείξω πώς να ασκείτε τα καθήκοντά σας ως αξ αντιπολίτευση. Κατανοώ τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα μέρος που σας στήριξε συμφωνεί με τις δικές μας αποφάσεις. Αν θέλετε εσείς να ακολουθείσετε ακραία ρητορική είναι δικό σας δικαίωμα. Εμάς μας κάνετε χάρη. Μας διευκολύνετε να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%. Κυβερνήσατε 4 χρόναι και καταδικαστήκατε και δεν μπροείτε να ξαναγυρίσετε εκεί. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Ευχομαι να μην το κάνετε και ελπίζω να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.΄Αν επιμένετε όμως σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική το μόνο που θα αντιληφθείτε είναι ότι θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μια κοινωνία που έχει φύγει. Εμείς συνομιλούμε μαζί της και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.
Τσίπρας: Κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και επιχειρηματική ελίτ
Για “χάρες” στην «παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Τσίπρα για “νομοθετική εύνοια” στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.
«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε “περάσει στα ψιλά” το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.
Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο “καθαρίζει” μια σειρά υποθέσεων “θαλασσοδανείων”, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα “δανεικά και αγύριστα” των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.
Επανερχόμενος ο κ.Τσίπρας, είπε στη δευτερολογία του:
Να απαντήσω στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Ξεκινήσατε με κριτική σε πόσες ερωτήσεις απάντησα και κάνατε και ευφυολόγημα. Απάντησα στις 8 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων και σε όλες που μου θέσατε εσείς. Είχατε μονομανία, τρεις φορές μου κάνατε ερώτηση για το νόμο και την τάξη. Εμείς είμαστε με το νόμο και για τους μπαχαλάκηδες με τις μολότοφ και με τα λευκά κολάρα. Εχουν υποβληθεί 18 ερωτήσεις, έχετε απαντήσεις στις 3 στους τέσσερις μήνες που κυβερνάτε- πιο κάτω από το 3% είστε εσείς. Απαντήσατε τα ερωτήματα με άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Αναλωθήκατε να εξηγείτε ότι η διάταξη που φέρατε είναι μια κακή ερμηνεία, είναι μια ψευδής εικόνα που έχουμε διαπιστώσει εμείς και καμιά φορά κάνουν λάθη και οι δημοσιογράφοι. Τότε, γιατί δεν είδαμε τους FT να ανακαλούν; Κάνατε επιστολή με τα ίδια επιχειρήματα περί μεταβατικότητας της διάταξης. Δεν επανόρθωσαν γιατί σε όλα όσα έγραψαν είναι ακριβείς. Ναι, κυρία Βούλτεψη στην Κουμουνδούρου πάμε στο καφενείο με τους FT στην τσέπη.
Ναι, υπάρχει μεταβατικότητα. Το μόνο που θα κάνει το δικαστικό όργανο είναι να κρίνει αν πέρασε ή όχι το δεκαοκτάμηνο. Ήδη, για μια σειρά από κρίσιμες υποθέσεις έχει λήξει το χρονικό όριο της δέσμευσης βάσει της διάταξης και βεβαιώνεται η παρέλευση του χρόνου των 18 μηνών. Στήνετε μια σκανδαλώδη υπόθεση και το μόνο που λέτε στη Βουλή είναι ότι έχει το αρμόδιο δικαστικό όργανο 3 μήνες προθεσμία να αποφανθεί αν έχει παρέλθει το 18μηνο. Είναι ή δεν είναι 2,2 δισ. οι υποθέσεις; Συγκεκριμένων προσώπων; Είναι ή δεν είναι; Αυτό σας ρώτησα.
Κάνατε παρέμβαση ότι επί των ημερών μας χειροτέρευσαν οι δείκτες διαφθοράς. Τί να σας πω;
Μας εγκαλέσατε για τους κώδικες και τη δωροδοκία. Ο κ.Τσιάρας είπε ότι είναι σπουδαίο εγχείρημα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίσθηκε το εγχείρημα. Τα μέλη της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση ήταν νομικοί, καθηγητές, δικηγορικοί σύλλογοι, εισαγγελείς. Εθεσαν την ανάγκη οι εισαγγελείς, αν ανταποκρίνεται το εγχείρημα στα διεθνή στάνταρ. Φέραμε ειλικρινείς ποινές που εκτίονται και έξυπνες ποινές που συνδυάζονται με την επιστροφή των κλεμμένων.
Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την αναδρομική εφαρμογή, δήθεν, του άρθρου 86. Λέτε ότι συμφωνείτε μαζί με σε ό,τι αφορά τη νομολογία. Ρωτούμε η δωροδοκία ενός υπουργού είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή είναι επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Είπατε ότι υπάρχει νομολογία. Είναι κρίσιμο. Ποιά είναι η γνώμη σας; Εχουμε και συνταγματική αναθεώρηση. Ποιά είναι η νομολογία; Εχετε λάθος εδώ. Υπερασπίζεστε την άποψη ότι είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να δωροδοκείται ένας υπουργός. Δεν θα βρείτε ούτε έναν Ελληνα πολίτη να υπερασπίζεται αυτή την άποψη. Μιλήσαμε για δωροδοκία και δωροληψία, ότι κάναμε επιεικέστερη τη δωροδοκία που προέρχεται από έναν απλο πολίτη. Το κάναμε καθ΄υπόδειξη της Επιτροπής που λέτε ότι εμπιστεύεστε. Πράγματι καταργήθηκε ο δρακόντειος νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, διότι θα θυμάστε την υπόθεση της καθαρίστριας, το κοινό αίσθημα είναι ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα διαφθοράς στα 70 χρόνια που ίσχυε. Σε παραγραφή οδηγούνται οι πράξεις γιατί δικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια μετά από 14 και 15 χρόνια. Το βασικό ερώτημα είναι για ποιούς και ποια ποσά αποδεσμεύετε και κάνατε την τροπολογία; Προχωρήσαμε σε ρύθμιση για να μην υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα τραπεζικά στελέχη. Μιλήσατε για γενναίες αναδιαρθρώσεις των τραπεζών; Ποιές είναι αυτές; Μήπως μιλάτε για τη Forthnet;
Γι’ αυτά σας εγκαλεί ο διεθνής τύπος και ούτε επενδύσεις θα προσελκύσετε γιατί ακολουθείτε την ίδια λογική που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.