«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020. Η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου αλλά και στοχευμένες αυξήσεις» και μέσα στην τετραετία κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.
«Αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα. Όταν είχα έρθει στην εκπομπή σας είχα δεσμευθεί για 3 πράγματα: θα μειώσουμε τους φόρους θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς χρήστες τους. Οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης», τόνισε και συνέχισε: «Όταν μιλάμε για ασφάλεια αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτή η πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο. Ασφάλεια ίσον ελευθερία και η ασφάλεια αποκαθίσταται στη χώρα».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Υπήρχε γενικά μία χαλαρότητα. Το θέμα σφίγγει. Θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Το που και το πόσα λίγο υπομονή και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου. Ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι μπορεί να μετακινούνται αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια οι μόνοι εμείς που θα επεξεργαζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή βρισκόμαστε στα σύνορα. Και κάτι ακόμα τα σύνορα θα φυλάσσονται», συμπλήρωσε.
Για το ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε. Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά. Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».
Για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες».
Θα υπάρχει «ενιαίος αριθμός για τον κάθε πολίτη. Με μία ψηφιακή κάρτα που θα μπορεί να σε πιστοποιεί θα μπορείς να κάνεις μία σειρά από ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο».
«Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια και πρέπει να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα. Θα είμαι κάθετα αυστηρός στο κράνος στο δίκυκλο και δίνω ένα μικρό κίνητρο δίνοντας μία μείωση του ΦΠΑ στα κράνη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις. Αλλά κοιτάω τους πραγματικούς δείκτες που αποτυπώνουν την εικόνα στην αγορά. Έχουμε ένα υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Η μισή οικονομία είναι η ψυχολογία. Έχουν λόγο οι πολίτες να πιστεύουν σήμερα ότι η κρίση τελείωσε» επεσήμανε.
«Πρέπει να αλλάξει ο στόλος των αυτοκινήτων. Τα λεωφορεία μας-χρειαζόμαστε περίπου 1.000- στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Θα ανακοινώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Θα υπάρξει συνολική παρέμβαση από το υπουργείο Υποδομών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.