Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια, την επένδυση της Cosco, τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και με τον τομέα του πολιτισμού, όπου υφίσταται, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη και πρόταση του προέδρου της Κίνας για καθιέρωση πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας που θα συνδέεται και με τον τουρισμό, την οποία αντιμετωπίζει θετικά η ελληνική πλευρά.
Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται από τη χώρα μας και η έλευση δύο μεγάλων κινεζικών τραπεζών, της Bank of China, 4ης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, η οποία δημιουργεί εντός του Νοεμβρίου υποκατάστημα στην Ελλάδα, και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Η πρώτη προσανατολίζεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κυρίως στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας, ενώ η δεύτερη, η οποία συμμετέχει ήδη σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη, εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις.
Εμβληματικό χαρακτήρα ως παράδειγμα επιτυχίας σε ό,τι αφορά όχι μόνο τη χώρα αλλά τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, έχει αποκτήσει η επένδυση της Cosco για την οποία δημιουργούνται προϋποθέσεις, μετά την ταχεία έγκριση από τη νέα κυβέρνηση του νέου κύκλου επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε από τα 600 εκατομμύρια να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από κοινού τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, ενώ η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, και μάλιστα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε επισημάνει, στο πλαίσιο αυτό, ότι «πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη εξοικονομούν επτά έως δέκα ημέρες εάν επιλέξουν ως προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, αντί να πλεύσουν προς βορειοευρωπαϊκά λιμάνια μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Κινεζικό ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, αλλά και για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Οσον αφορά στον αγροτικό τομέα, όπου στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τη συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας με την οποία προστατεύονται έξι σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ακτινίδια και στον κρόκο Κοζάνης, ενώ η χώρα μας ευελπιστεί σε περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας των αγροτικών προϊόντων στη διαρκώς αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει όμως και σε σημαντική αύξηση του τουρισμού από την Κίνα θεωρώντας εφικτό ο αριθμός των Κινέζων τουριστών να φθάσει τους 500.000 το 2020-21 από τους 200.000 που αγγίζει σήμερα. Σε αυτό θα συμβάλει και η λειτουργία, έως το επόμενο καλοκαίρι, δεύτερης απευθείας αεροπορικής γραμμής μετά το Πεκίνο και με τη Σαγκάη.
Δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας υπάρχουν όμως και στον τομέα της τεχνολογίας, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της μεγάλης κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Σαγκάη, ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου, καθώς και εργοστασίου μεταποίησης, το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί εκ νέου την Κίνα τον προσεχή Απρίλιο όταν θα μεταβεί στο Πεκίνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Από την έντυπη έκδοση