Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η στάση κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση; Η κ. Γεροβασίλη στις δηλώσεις της αμέσως μετά την απόφαση άσκησε κριτική, ενώ και ο Νίκος Παππάς έχει ήδη δηλώσει ότι «τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν».
Οι δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη, όπως και του κ. Παππά -του μεγάλου συνυπεύθυνου μαζί με τον κ. Τσίπρα γι’ αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση-, είναι απαράδεκτες. Εύχομαι, τουλάχιστον, οι δηλώσεις αυτές να είναι απλώς απόρροια της «ψυχρολουσίας» των κυβερνητικών στελεχών από την απόφαση του ΣτΕ, παρότι ήταν απολύτως αναμενόμενη και αρκούσε μια απλή ανάγνωση του Συντάγματος για να το διαπιστώσει κάποιος. Σε αναμονή της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και της κατάθεσης της δικής μας πρότασης, την καλούμε να σταματήσει επιτέλους τη βαθύτατα αυταρχική και προσβλητική στάση της απέναντι στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Την καλούμε επίσης να μη διανοηθεί καν να καταφύγει σε οποιοδήποτε τέχνασμα για να παρακάμψει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για ζήτημα προσβολής του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί εντός και εκτός της χώρας. Επαναλαμβάνω πάντως ότι ελπίζω πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Ποια στάση θα κρατήσει η Ν.Δ. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ;
Από την πρώτη στιγμή είχαμε διαμηνύσει ότι η βούλησή μας είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ εφόσον επιστραφούν σε αυτό οι κρίσιμες αρμοδιότητες του ορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών και της διεξαγωγής της διαδικασίας αδειοδότησης. Βεβαίως παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Δεν θα ήταν επιτρεπτό να συμφωνήσουμε σε πρόσωπα που στερούνται τα προσόντα και τη δυνατότητα να υπηρετήσουν το ρόλο που προβλέπει το Σύνταγμα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Η σημερινή κατάσταση με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στους θεσμούς της χώρας μπορεί να διορθωθεί; Μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα;
Θα ήταν ευχής έργον η σημερινή κυβέρνηση να άλλαζε νοοτροπία και πρακτική, να επιδείκνυε σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμούς της χώρας και να εφάρμοζε σε όλους τους τομείς όσα η συμμετοχή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια επιτάσσει. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πολύ συχνά και με διαφορετικές αφορμές, από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι την κατάργηση και… επανακατάργηση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ (παρά την περί του αντιθέτου δικαστική απόφαση), ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά υπάρχει και μία στάση περιφρόνησης, τολμώ να πω, των θεσμών. Πολύ φοβούμαι ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Και το διαπιστώνω μετά λύπης, διότι περίοδοι μεγάλης πολιτικής έντασης υπήρχαν πάντα, όπως και δικαστικές εκκρεμότητες μείζονος σημασίας, αλλά μετά το 1974 ουδεμία κυβέρνηση διανοήθηκε, π.χ., να εκβιάσει δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επηρεάσει την κρίση τους, όπως έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής