«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να τονίσει:
«Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ατμόσφαιρα συνεργασίας και πρόσθεσε στέλνοντας μηνύματα στην Τουρκία: «Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Την καλώ να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στην θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα την επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».
Στο περιθώριο της Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας, ενώ θα συναντήσει επίσης τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Συγκεκριμένα:
-Στις 13.30, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.
-Στις 14.30, με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπίρναμπιτς.
-Στις 18.00, με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.
Το γαλλικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μοιραία στρέφει τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα. Όπως και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, έτσι και για την Αλβανία ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό των αξιών και των αρχών της ΕΕ και την αντίστοιχη συμπεριφορά.
Το ίδιο μήνυμα έχει έτσι αποδέκτες και στα Σκόπια, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην Αθήνα. Αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Ευρω-αραβικής Συνόδου και μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον κ. Μητσοτάκη για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε το γαλλικό «non» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020 ανέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.