«Φυσικά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Γιατί έκανε τέτοιες δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου ενώ είναι εύκολα αποδείξιμο ότι δεν ισχύει; Επειδή κατάλαβαν ότι έχει αλλάξει η πολιτική μας στο μεταναστευτικό», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η δήλωση «είναι ψεύτικη, δεν υπάρχει τίποτα που να τη στηρίζει. Αν ενοχλεί κάποιους ότι φυλάσσουμε τα σύνορα μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Οι τέσσερις πτυχές της κυβέρνησης για το άσυλο
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, δηλαδή τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τη διαδικασία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών.
«Αυξήσαμε κατά 23% τις περιπολίες στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα. Βασικό ζητούμενο είναι η Τουρκία να ελέγξει τους διακινητές εντός των συνόρων της, όχι να απειλεί ότι θα στείλει εκατομμύρια μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ευρώπη» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, και ζήτησε από την ΕΕ να είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια.
«Το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό, και ο συντονισμός όλων των φορέων της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δεν είναι θέμα μιας εβδομάδας» διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι την άνοιξη ώστε να έχουν αποδώσει όλες της οι κινήσεις στο θέμα αυτό.
«Οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη στην ανθρωπιά»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση στοχεύει ώστε να υπάρξουν μειωμένες ροές μέσα στο χειμώνα και να αυξηθεί ταυτόχρονα ο αριθμός επιστροφών κάτι το οποίο όπως είπε «δεν γινόταν στο παρελθόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά των μεταναστών στη ενδοχώρα, λέγοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί, αλλά οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη στην ανθρωπιά», ενώ οποίοι προωθούνται στην ενδοχώρα είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες.