Η κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολη. Εχει βάλει στο μικροσκόπιο τις πολιτικές εξελίξεις στο γειτονικό κράτος, οι οποίες δρομολογήθηκαν μετά το γαλλικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, επιθυμεί να διασφαλίσει την τήρηση όσων προβλέπει η «κακή» συμφωνία των Πρεσπών, βασικά στοιχεία της οποίας εξαρτώνται άμεσα από την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Η Ελλάδα θέλει τον διάλογο πάνω σε «καυτά» ζητήματα που άφησε ανοιχτά η συμφωνία και σχετίζονται με την ονομασία των προϊόντων και των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να θωρακίσει τα ελληνικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές.
Το βέτο που έβαλε η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για τα Σκόπια πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Κάτω από την πίεση των πολιτών και του σοκ, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και η χώρα θα εκλέξει νέα κυβέρνηση στις 12 Απριλίου 2020. Τόσα χρόνια το αφήγημά του ήταν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών θα άνοιγε διάπλατα και η πόρτα της Ε.Ε. Ομως, αυτό δεν συνέβη και τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του και να μεταθέσει τον στόχο για ένταξη στο απώτερο μέλλον.
Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε και στο επίκεντρό του βρίσκεται η συμφωνία των Πρεσπών. Το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης του Ζάεφ εκφράζει την πίστη του στη συμφωνία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την Αθήνα, ώστε να αναζητήσουν μαζί τον τρόπο με τον οποίο θα αποδεσμευτούν από την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο φέρεται να ικανοποιεί την Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι «κακή», αλλά θέλει την τήρησή της, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσόσκι, εμφανίζεται ως ο μεγάλος πολέμιος της συμφωνίας, την οποία καταγγέλλει συνεχώς, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρό του και τον Ζάεφ. Υποστηρίζει πως αν εκλεγεί δεν θα χρησιμοποιεί ποτέ και πουθενά το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας! Δεν θα το κάνει ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, εκφράζει την πρόθεσή του να εξετάσει τρόπους κατάργησης της συμφωνίας και των ενεργειών που έγιναν στο πλαίσιο της υλοποίησής της, γνωρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά του Μιτσόσκι, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία αναζητεί τρόπους πίεσης εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφκσι, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο facebook, με αφορμή τη γιορτή της 23ης Οκτωβρίου, στα σλαβικά, στα αγγλικά και τα… αλβανικά! Η προσθήκη των αλβανικών έκανε ντόρο στη γειτονική χώρα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει από πολύ κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια. Προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, αν και γνωρίζει ότι προέβλεπε μεγάλες μεταβατικές περιόδους και νεφελώδη χρονοδιαγράμματα, συνδέοντας την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας σε όλα τα κρατικά εσωτερικά έγγραφα με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ προστασίας των μακεδονικών προϊόντων
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το «τάιμ άουτ» στα Σκόπια λόγω των εκλογών και αναζητεί τρόπους προστασίας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έγινε την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών ως σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα. Αλλωστε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, από το αρχικό σήμα που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το «Macedonia» θα μετατραπεί σε «Μakedonia», ενώ η λέξη «Divine» στη φράση «The Divine Great Land» θα αντικατασταθεί με τη λέξη «Greek». Τις αισθητικές τροποποιήσεις στο σήμα θα επιμεληθεί το εικαστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών.
Εξάλλου, όπως τόνισε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «το σήμα θα το επανεξετάσουμε συνολικά προκειμένου και οι τρεις περιφέρειες να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι θα είναι ένα σήμα το οποίο θα δεσμεύει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία. Θα είναι ένα σήμα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως, το οποίο θα έχει τη στήριξη όλων των φορέων και των επιχειρηματικών ομίλων και των επιμελητηρίων». Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο αν οι εκλογές στα Σκόπια θέσουν εμπόδια στις εργασίες της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας θα εξετάσουν τα εμπορικά σήματα, τις εμπορικές ονομασίες και τις επωνυμίες. Το ίδιο ισχύει και για τις απευθείας επαφές θεσμικών φορέων των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει καν, μετά την κίνηση των Σκοπιανών να έρθουν στις συναντήσεις ως «μακεδονικά» επιμελητήρια…
Από την έντυπη έκδοση