Μια συνεδρίαση ωστόσο, η οποία σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να έχει αίσια έκβαση. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει πως πρέπει προηγουμένως να έχουν διαβάσει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω αποφάσεις τους.
Δεδομένου ότι το ΣτΕ -κατά πληροφορίες- έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά καθώς μεταβίβασε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και εν συνεχεία στη Βουλή, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν δει προηγουμένως το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών.
Σύμφωνα με τα ειωθότα μια απόφαση του ΣτΕ μπορεί να κάνει και 1,5 μήνα να καθαρογραφεί αν και δικαστικοί κύκλοι χθες ανέφεραν ότι η απόφαση και το σκεπτικό θα έχουν επισημοποιηθεί σύντομα.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση – όπως προϊδέασε από χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος και σήμερα ο Νίκος Παππάς – εφόσον προκύψει εκ νέου αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, προτίθεται να καταθέσει την νέα νομοθετική της πρωτοβουλία για προσωρινή αδειοδότηση την οποία έχει έτοιμη.
Μια τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι θα προσβληθεί νομικά από την αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να κινδυνεύει να οδηγηθεί και πάλι στο ΣτΕ για δεύτερη φορά.