«Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κατασκευάσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα προφίλ του ακροδεξίου και του σκληρού νεοφιλελευθερου πολιτικού, προσπάθεια που κατέρρευσε το βράδυ των εκλογών. Με τον ίδιο τρόπο θα καταρρεύσει και αυτό που προσπαθεί τώρα να κατασκευάσει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για τα προβλήματα που γεννώνται με την εφαρμογή του erga omnes όσον αφορά το «Βόρεια Μακεδονία» για τα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο στην τελευταία σύνοδο κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας απαντώντας ότι «το γεγονός ότι το erga omnes εξαρτάται από την βούληση τρίτων είναι άλλη μια προβληματική πτυχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Για τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας για την περίπτωση του μικρού Παναγιώτης-Ραφαήλ προκειμένου να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Βοστώνη για να υποβληθεί σε νέα θεραπεία, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «όπως έχει αποδείξει η κυβέρνηση, νοιάζεται».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε τα εξής:
A. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, το πρώτο που έγινε με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ασχολήθηκε με μία σειρά από ζητήματα αιχμής. Τέτοια ζητήματα είναι η νέα συμφωνία για το Brexit, ο ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, η τουρκική εισβολή στη Συρία, οι παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τα θέματα διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν, ως ισότιμο μέλος της Ένωσης, με ξεκάθαρες θέσεις και αυτοπεποίθηση. Θέτει ευθέως ζητήματα αιχμής, καταθέτει προτάσεις και επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. στη βάση των κοινών αρχών.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Άλλωστε, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας και τους κινδύνους που δημιουργούνται.
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρωθυπουργός κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο των Συμπερασμάτων οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επιτακτικά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει έμπρακτα τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.
Επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, εξηγώντας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της Ε.Ε. για υποστήριξη και αλληλεγγύη.
Υπογράμμισε – και είναι θετικό που συμφώνησε και η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία von der Leyen – ότι πρέπει να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και την ανάγκη λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.
Επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να κάποιοι να επωφελούνται από ευνοϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ζώνη του Σένγκεν και ταυτόχρονα να μην δέχονται καμιά συμμετοχή στον επιμερισμό των βαρών. Ύστερα από δική του επιμονή υπήρξε, στο κείμενο των Συμπερασμάτων, αναγνώριση της ανάγκης επιμερισμού των βαρών.
Ο. κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες.
Έστειλε, ταυτόχρονα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση των ροών και την αύξηση των επιστροφών, έσπευσε να διαμηνύσει προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές – ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν. Διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Θέλουμε να ξέρουν δηλαδή ότι δεν μπορούν πια να έρχονται εδώ και να κάνουν αίτηση ασύλου με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας για πάντα, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Β. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
– Όπως γνωρίζετε βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της Εβδομάδας το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».
-Κατατέθηκε στη Βουλή χθες βράδυ και το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» – που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση – για την επίσπευση των διαδικασιών και την αυστηροποίηση των όρων που αφορούν στη χορήγηση ασύλου.
– Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σήμερα στις επτά το απόγευμα θα γίνει η τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Επαναλαμβάνουμε ότι κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου κι αν διαμένουν. Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ελπίζουμε απόψε να γίνει αυτό πράξη, μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Θα πρόκειται για ιστορική στιγμή. Και κορυφαία πράξη συναίνεσης του πολιτικού συστήματος.
Γ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.
Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στις 15:00 θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Θα πρόκειται για μια σύσκεψη εργασίας για την προώθηση όλων των έργων υποδομών και των λοιπών μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης θα γίνει ειδική αναφορά στον ΟΑΣΘ. Όπως ξέρετε, παραλάβαμε 215 λεωφορεία να λειτουργούν σε μια πόλη που χρειάζεται 500. Το σύστημα συντήρησης σε κατάρρευση τα έσοδα από τους χρήστες στο 50% από αυτά που αφήσαμε το 2014 και μια κρατικοποίηση που άφησε τη Θεσσαλονίκη με συγκοινωνία τριτοκοσμικού χαρακτήρα. Σε δύο μήνες ανατάξαμε πάνω από 100 οχήματα και η εξυπηρέτηση βελτιώθηκε αισθητά.
Επιπλέον, οργανώσαμε μια βαθιά θεσμική και επιχειρησιακή αλλαγή υπογράφοντας με τα ΚΤΕΛ μια συμφωνία που από Ιανουάριο του 2020 θα προσθέσει ακόμα 120 λεωφορεία στην πόλη και το νομό. Συνολικά από 215 τον Αύγουστο αυξάνονται σε περίπου 440 σε λιγότερο από έξι μήνες. Ο ΟΑΣΘ θα συγκεντρωθεί στην μητροπολιτική ζώνη αυξάνοντας ακόμα περαιτέρω τις συχνότητες και την εξυπηρέτηση. Στη πράξη αποδείξαμε επίσης ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις συγκοινωνίες μπορεί να λύσει γρήγορα προβλήματα που φαίνονται αξεπέραστα.
Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη – περίπου το 1/3 του περιφερειακού έργου στα ΚΤΕΛ – θα εκτελεστεί με ένα κόστος 1.46 ευρώ το χιλιόμετρο αντί για περίπου 4 από τον ΟΑΣΘ. Βελτιώνουμε, λοιπόν, και την εξυπηρέτηση των πολιτών και μειώνουμε το κόστος της συγκοινωνίας.
Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Κυβερνώντας σε εποχές ακυβερνησίας», στο ξενοδοχείο Hyatt.
Αύριο Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τους άξονες της στρατηγικής του, σε ομιλία στο πλαίσιο της «23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση», που διοργανώνει ο Economist.
Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Στις 26 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Τέλος για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα Χανιά, όπου θα παρακολουθήσει την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.