«Εχουμε καταφέρει να εκφράσουμε ευρύτερο τόξο αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Ποιο ΠΑΣΟΚ να μας ενδιαφέρει; Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ», είπε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στον ΣΚΑΪ με το γνωστό του προεκλογικό ύφος, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια αίθουσα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, έσφιγγε τα χέρια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και επιχειρηματολογούσε υπέρ της σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων που συνθέτουν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Είναι ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς και μετέχει ως κόμμα – παρατηρητής στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Κουμουνδούρου δεν ασχολείται σχεδόν ποτέ με την προώθηση της συμμετοχής του κ. Τσίπρα στις Συνόδους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κινητοποιεί ωστόσο όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό για να μάθει η κοινή γνώμη τι λέει και τι κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου κανονικό μέλος είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διχάζει το κόμμα, όπως δείχνουν οι δηλώσεις Σκουρλέτη και άλλων στελεχών, αλλά θα συνεχιστεί. Για τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του είναι ο μόνος δρόμος για να κεφαλαιοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός το πέρασμά του από τα υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες που έκανε και να καταφέρει να γίνει ο επικεφαλής του εναλλακτικού πόλου εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Ο εξοστρακισμός του Κινήματος Αλλαγής είναι σημαντικό στοίχημα για τον κ. Τσίπρα γι’ αυτό και έδωσε μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο μετά τις εκλογές να διατηρήσει το ρόλο του παρατηρητή στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – είναι ο μόνος που συμμετέχει ως παρατηρητής, αν και δεν είναι ακόμα πρωθυπουργός- ώστε να διατηρήσει κάποια φώτα πάνω του και παράλληλα να προσπαθεί να εμφανίσει την κ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής ως «φτωχό συγγενή» του ευρωπαϊκού προοδευτικού χώρου.
Ο,τι και να λένε σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και οι άλλοι διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την «πασοκοποίηση» του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του για να στρίψει το τιμόνι προς το Κέντρο, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί σε τροχιά ανακατάληψης της εξουσίας. Και για να καταφέρει κάποιος μεμονωμένα ή ως ομάδα να ανατρέψει ή να εκτρέψει αυτήν την πορεία, πρέπει να αναμετρηθεί προσυνεδριακά αλλά και στο Συνέδριο με τον κ. Τσίπρα, με τους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς».
«Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», σημείωσε χθες ο κ. Τσίπρας στο λογαριασμό του στο facebook για τη συμμετοχή του ως παρατηρητή στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ -μεταξύ άλλων- και για να υπενθυμίσει ότι όλο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, πλην του Κινήματος Αλλαγής.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνιτσεφ, ενώ κομματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο κ. Στάνισεφ έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά», καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Κατά τη διαμονή του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων.
Κατά την παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και πάλι την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Οπως αναμενόταν μετά και την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της Ε.Ε. και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, «που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε.
Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη Σύνοδο Κορυφής, τη συμφωνία Ε.Ε. – Μ. Βρετανίας για το Brexit, την Τουρκία, τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Ο ίδιος φέρεται να τους ενημέρωσε για το «isyriza.gr», της πλατφόρμας μέσω της οποίας -σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου- μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ήδη γραφτεί περισσότερα από 4.000 νέα μέλη.
Από την έντυπη έκδοση