Σε αυτήν την απίστευτη παραδοχή προχώρησε χθες ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναθεώρηση του Συντάγματος Γιάννης Ραγκούσης, εξηγώντας έτσι και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα. Προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών – ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και με προφανή πρόθεση να επηρεάσει την ψήφο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια, όπου συντονίζεται η συνεξαρτώμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να ληφθούν όλα τα “κατάλληλα θεσμικά μέτρα” προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη».
«Απειλές»
Προκειμένου δε να προκαταλάβει ενδεχόμενη συμφωνία της Ν.Δ. με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε: «Για αυτό και όσα κόμματα ή βουλευτές τελικά συμφωνήσουν με τον κ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη. Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά επιχειρούν να περιορίσουν την αξία, τη βαρύτητα της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Αυτός είναι ο ανομολόγητος σκοπός τους και αυτόν κρύβουν πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση που προωθούν για την εξ αποστάσεως ψήφο των εκλογέων εξωτερικού σε συνδυασμό με την επαναφορά του μπόνους των 50 κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα που θα επικρατεί έστω και με μία ψήφο διαφορά».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Για τον κ. Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση της Ν.Δ. «περιφέρεται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εδώ και 45 χρόνια και την οποία κανένα κόμμα της προοδευτικής παράταξης δεν την είχε μέχρι σήμερα αποδεχτεί, θέλοντας να αποφύγει έναν νέο εθνικό διχασμό, μία βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας», ενώ με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιτυγχάνεται η για πρώτη φορά απόδοση του δικαιώματος της εξ αποστάσεως ψήφου στους εκλογείς εκτός επικράτειας, χωρίς να τους εντάσσουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια με στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών. Και κατά τη γνώμη του «καμία άλλη από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση – ακόμη κι αυτές που κινούνται σε θετική κατεύθυνση όπως του ΚΚΕ – δεν έχει συνοδευτεί από την απαραίτητη πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης».
«Εκβιασμός»
Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένες τις δεύτερες σκέψεις που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά στελέχη για την πολιτική ταύτισης που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η συζήτηση που άνοιξε ο κ. Βούτσης για την ανετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει – παρά τις προσπάθειες που έγιναν να κλείσει – συνεχίζεται αμείωτη. «Κατά τη γνώμη μου το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές το 2015. Επρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Και τότε για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρχαν δύο προοπτικές. Πηγαίνοντας να εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015, γιατί ο Σαμαράς είχε δεχθεί να κάνει εκλογές προς το τέλος του 2015. Ετσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει τον χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, θα είχε αυτοδυναμία και στις δύο περιπτώσεις, πράγμα που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό», είπε σε συνέντευξή του στο ONE ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, επαναφέροντας στο προσκήνιο αυτό που επίσης είχε πει ο κ. Βούτσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διαφωνίες για το αν θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την προεδρική εκλογή του 2015 για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
«Επειδή διάφοροι σπεύδουν, κακεντρεχώς, να εκμεταλλευθούν οτιδήποτε: Και σοβαρή προετοιμασία είχαμε κάνει και πάντα υπάρχουν θέματα και καταστάσεις πέρα από την όποια προετοιμασία. Ο Νίκος Βούτσης είχε δίκιο για όσους αναζητούν την ουσία και όχι την ατάκα», παρενέβη στον εν εξελίξει διάλογο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, στηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Βουλής.
Από την έντυπη έκδοση