Ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν υπάρχει πολιτική σκευωρία στην υπόθεση Novartis, ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο θα κρίνουν η Βουλή και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη, ενώ εξηγεί και τη δήλωσή του περί ανετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία.
Επιλέξατε την πολιτική και ουσιαστική ταύτιση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Είστε τόσο σίγουροι για τη δράση του, τις επιλογές και εν τέλει την αθωότητά του;
Η συζήτηση στη Βουλή υπήρξε άκρως αποκαλυπτική υπέρ του κ. Παπαγγελόπουλου τόσο για την ουσία της υπόθεσης, για την οποία βεβαίως θα αποφανθεί τελικά η Ειδική Επιτροπή της Βουλής και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη, αλλά επίσης και για τον πολιτικό χαρακτήρα της επιλογής των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., που εκτιμώ ότι θέλουν να επισκιάσουν το καθαυτό σκάνδαλο της Novartis, να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που, ως γνωστόν, συνεχίζεται.
Η αιτίαση περί πολιτικής σκευωρίας δεν είναι απλώς μετέωρη και έωλη αλλά καθιστά θεσμικά και πολιτικά υπόλογες τις ηγεσίες των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., γιατί όλοι γνωρίζουν, εδώ και δύο χρόνια, ότι το σκάνδαλο είναι διεθνές με ιδιαίτερη και σοβαρή ελληνική πτυχή και ότι οι υπόνοιες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως και οι μαρτυρίες των κατά νόμο προστατευόμενων μαρτύρων, ήρθαν σε γνώση της Βουλής από έγγραφα του FBI και από έρευνα των αρμόδιων δικαστικών Αρχών. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι στην καρδιά του δικαιικού μας συστήματος και αλίμονο για τη δημοκρατία μας εάν γίνει αποδεκτή ως συνήθης πρακτική η καταγγελία για πολιτική σκευωρία των δικαστών και των εκάστοτε κυβερνώντων, αντί της ενθάρρυνσης και της αποδοχής που πρέπει να υπάρχουν προς τη Δικαιοσύνη για τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων.
Δυστυχώς, τα ισχύοντα στο σημερινό Σύνταγμα, που μέλλει να αναθεωρηθεί ομοφώνως ως προς αυτά, επιβάλλουν λόγω του «αμελλητί» τη μερική διακοπή των ερευνών και ένα προβληματικό «πινγκ πονγκ» μεταξύ Βουλής και Δικαιοσύνης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα.
Θεωρείτε ότι έγιναν επί των ημερών σας οι κατάλληλες κινήσεις για τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis και την απόδοση ευθυνών; Γιατί δεν εκλήθησαν να καταθέσουν ο κ. Φρουζής και άλλα στελέχη της εταιρίας;
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνω κρίση για το κατά πόσο υπήρξαν από τη Δικαιοσύνη «οι κατάλληλες κινήσεις για τη διαλεύκανσή του και την απόδοση ευθυνών για την κλήση του κ. Φρουζή και άλλων στελεχών της Novartis». Αυτό το οποίο όμως γνωρίζω είναι ότι οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο. Θεωρώ αδιανόητο αυτόν τον ισχυρισμό.
Εχετε επιλέξει τη σκληρή γραμμή τού «όχι σε όλα» από την πρώτη στιγμή, ανεξαρτήτως τομέα πολιτικής. Γιατί π.χ. αλλάξατε θέση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων;
Η πρόσφατη λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προγραμματική και αυστηρή αντιπολίτευση προς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ακραία καθεστωτική αντίληψη που ήδη χαρακτηρίζουν το πρώτο τρίμηνο της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι μια εντολή για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση όλων των οικονομικών και κοινωνικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που κράτησαν την κοινωνία όρθια, τη χώρα αναβαθμισμένη και σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή μας και την Ευρώπη.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Στη συζήτηση που θα επακολουθήσει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αλλά και το αναπτυξιακό-εργασιακό νομοσχέδιο θα γίνει ακόμα πιο εναργές το μέτωπο των εναλλακτικών προτάσεων ανάμεσα στο προοδευτικό και το συντηρητικό μπλοκ στον ιδιότυπο διπολισμό που σφραγίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών για τη φάση της νέας Μεταπολίτευσης, την οποία ήδη διανύουμε.
Η κλιματική κρίση και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που διακυβεύεται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., επέβαλαν τη μετακίνησή μας στο «παρών» στο νομοσχέδιο για την «Ερευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων».
Οσοι σας ψήφισαν τον Ιούλιο θεωρείτε ότι ψήφισαν Τσίπρα ή ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η Προοδευτική Παράταξη πλέον είχε και έχει ως αδιαμφισβήτητο επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, που κατά γενική ομολογία, διεθνώς και στη χώρα μας, είναι ικανός, νέος, έμπειρος πλέον. Μια εμβληματική φυσιογνωμία. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με καθοριστικό τον ρόλο βεβαίως και του ιδίου τα τελευταία χρόνια προσδιορίστηκε από τις οριακές συνθήκες κρίσης και χρεοκοπίας της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος που οδήγησε σε χρεοκοπία τη χώρα. Η δυναμική αυτής της πορείας, πάντοτε σε αναφορά και με τον ρόλο του προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, υπήρξε σημαντική και καθιστά ρεαλιστική την πολιτική πρόβλεψη για την ανάληψη στο μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά και τις δυνάμεις της προόδου και της Οικολογίας.
Θα στηρίξετε την εκλογή αρχηγού από τη βάση, αν τεθεί σε ψηφοφορία Στο συνέδριό σας;
Στο Συνέδριο του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», που θα είναι Συνέδριο τομής και συνέχειας για ένα ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο κόμμα, κοινωνικά γειωμένο και προγραμματικά ριζοσπαστικό και σύγχρονο, θα εκλεγούν τόσο ο πρόεδρος όσο βεβαίως και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Είστε υπέρ ή κατά της αυτοκριτικής που η ηγεσία του κόμματός σας φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει;
Συλλογικά αποτιμούμε τη διαδρομή, τις ιστορικά πρωτότυπες εμπειρίες διακυβέρνησης για την Αριστερά, τις αδυναμίες και τα λάθη τακτικής που ενδεχομένως οδήγησαν στην αποστασιοποίηση ενός κρίσιμου μέρους της κοινωνίας που στήριξε αδιάλειπτα από το ’12 μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πιθανόν, μάλιστα, να γίνει και διεθνές forum για τις βασικές πολιτικές πλευρές αυτής της αποτίμησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων εις βάρος των δεξιών και ακροδεξιών απόψεων. Απόψεις που, δυστυχώς, σφραγίζουν τη σημερινή ατζέντα για το προσφυγικό, για την κλιματική κρίση, για το κοινωνικό ζήτημα, αλλά και για τον ρόλο της Ευρώπης στη σημερινή άκρως επικίνδυνη φάση της παγκοσμιοποίησης.
Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε ως άλλοθι για να μην αναφερθούμε στις δικές μας αδυναμίες τις πραγματικά υπέρτερες δυνάμεις των πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων που συνασπίστηκαν στο γνωστό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ούτε, βέβαια, επικαλούμαστε την έλλειψη εμπειρίας διακυβέρνησης της Αριστεράς, εφόσον δεν είχαμε διαδραματίσει στο παρελθόν αυτόν τον ρόλο.
«Καταγεγραμμένη η έλλειψη ετοιμότητας, γίναμε αποτελεσματικοί»
Προκλήθηκε σάλος με όσα δηλώσατε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Μπαλτά. Τελικά, στοίχισε ή δεν στοίχισε στη χώρα η «ανετοιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ;
Πράγματι, μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, επισήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχικού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό, σοβαρό ενδεχόμενο, από το 2012 κιόλας, σε σχέση με την πιθανότητα ή και τη βεβαιότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ακριβώς επειδή δεν είχε διαδραματίσει η Αριστερά ποτέ έναν τέτοιο ρόλο, υπήρξε και είναι καταγεγραμμένη μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση ιδιαίτερα με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά υπουργείο και οργανισμό που θα μπορούσε αυτές τις προγραμματικές κατευθύνσεις να τις υλοποιήσει.
Πιστεύω, όμως, πως πολύ σύντομα κι αυτό φάνηκε στην απόδοση και του νομοθετικού έργου και των πολιτικών παρεμβάσεων των υπουργείων, ακόμα και στο πρώτο κρίσιμο εξάμηνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης, πορεύτηκε με τόλμη και νομίζω ότι γίναμε αποτελεσματικοί, τελικά, και σε αυτό το επίπεδο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής