Λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ενδοοικογενειακός «πόλεμος» είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγούν στην ενδεκαμελή πολιτική γραμματεία η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αριστείδης Μπαλτάς (αμφότεροι είχαν προταθεί από τον πρωθυπουργό ως υποψήφιοι), το όλο κλίμα επιδεινώνεται από την ανταρσία των «53» που ζητούν την παραμονή του Π. Σκουρλέτη στην υπουργική του θέση. Μπορεί, δε, ο κ. Τσίπρας να παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και άλλοτε στενό συνεργάτη του, Πάνο Σκουρλέτη, για τις αιχμές που ο τελευταίος αφήνει κατά της συγκυβέρνησης, ωστόσο είναι το γενικότερο momentum που αποτυπώνει εμφατικά τις… Συμπληγάδες οι οποίες ανοίγονται στον ορίζοντα της Ηρώδου Αττικού και κρατούν το όλο σκηνικό σε κατάσταση ρευστότητας.
Η αγωνία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί του περιλάλητου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι έκδηλη, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών μόνο… βόλτα στο πάρκο δεν θυμίζει, το αφήγημα για το χρέος μπάζει νερά, ενώ ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός βρίσκεται στον δρόμο και πλέον οι αλλαγές μετά τα πολιτικά… τζαρτζαρίσματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον κ. Σκουρλέτη θεωρούνται μονόδρομος.
Καταφθάνοντας, πάντως, στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου για την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει το ρεκτιφιέ στο υπουργικό συμβούλιο έπεφταν βροχή. Ο πρωθυπουργός κοντοστάθηκε σοβαρός, κοίταξε το ρολόι του και απάντησε: «Ξέχασα! Αλλη μέρα». Εντός της πολιτικής γραμματείας ωστόσο ο κ. Τσίπρας θέλησε να ξορκίσει ενδεχόμενη αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ λέγοντας πως: «κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις, τις κυβερνήσεις όμως τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Το διακύβευμα είναι αν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει το δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».
Παρέμβαση
Οσο η ανησυχία από την πρεμιέρα των επαφών υπουργών-πιστωτών πυκνώνει, οι τριγμοί στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου γίνονται περισσότεροι ισχυροί, μετά και την ανοιχτή θέση που πήρε η ομάδα των «53» υπέρ του υπουργού Περιβάλλοντος στην κόντρα του με το Μέγαρο Μαξίμου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα από νέα παρέμβασή του στην ιστοσελίδα της ομάδας, οι «53» έρχονται για να δικαιώσουν τον κ. Σκουρλέτη για τις ενστάσεις που αυτός έχει διατυπώσει, με τον υπότιτλο του άρθρου «να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα» να φέρνει, εκ νέου, στο προσκήνιο τα… διπολικά σύνδρομα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, διότι επικεφαλής της ομάδας των «53» είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκ της θέσεώς του φέρει την ευθύνη εφαρμογής του μείγματος της μνημονιακής πολιτικής που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
«Η επιτυχία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι κεντρικής σημασίας στην όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των “προθύμων” εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Τα δίκτυα μεταφοράς δεν είναι άλλο ένα πάγιο μεταξύ άλλων. Είναι η βασική υποδομή πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ένας από τους πλέον κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας», ανέφεραν οι «53» στην παρέμβασή τους, που ήρθε να προσθέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, καθώς αποτελεί σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική. Είναι –και πρέπει να είναι και στη συνέχεια– η κεντρικότερη μάχη για τον ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Και γι’ αυτό, καλό θα είναι αυτήν τη μάχη –το να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία και τη δημόσια λειτουργία της οικονομίας και της παραγωγής– να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε μετά να λέμε για αριστερή πολιτική “στο περιθώριο των μνημονίων”. Θα έχουμε χάσει τα εργαλεία που θα μας την επιτρέπουν», ανέφεραν οι «53».
Ξαναχτύπησε
Η… αποδόμηση εκ των έσω, πάντως, δεν είχε χθες μόνο άρωμα ομάδας Τσακαλώτου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, που συχνά-πυκνά στέκεται δηκτικά έναντι του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν σαφής όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο νόμος Παππά να κριθεί αντισυνταγματικός και εάν αυτό θα αποτελούσε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση. «Με δεδομένο ότι έχει δοθεί πολύ ευρεία δημοσιότητα και πρόκειται ασφαλώς για ζήτημα μεγάλης σημασίας, δεν μπορείς να το πεις και επιτυχία… Αλλά κάνουμε υποθετικά σενάρια. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο, μέχρι μεθαύριο πιθανόν να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα», σημείωσε (Σκάι). Οσον αφορά στις δημοσκοπήσεις ο κ. Χρυσόγονος σχολίασε ότι προφανώς και απορρέει ένας προβληματισμός από τις δημοσκοπήσεις, ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «μεγάλο βαρίδι» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αναγνωρίζοντας, βέβαια, πως «την τελική ευθύνη για όλα την έχει ο πρωθυπουργός που έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου