«Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Μακάρι να υπάρξουν συναινέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει διατυπωθεί, προσβλητική και αντισυνταγματική:
«Βάση εκεί δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή. Και ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει αυτή την πρώτη του -ίσως, πρώιμη, ίσως όχι τόσο καλά επεξεργασμένη- πρόταση και να προσχωρήσει σε μια πιο λογική συζήτηση, ώστε να μη θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που ψηφίζουν».
Στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδιαφέρον είναι επίσης στραμμένο στο προσφυγικό και εξαπολύουν πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως αναφέρουν, ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια.
«Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες ούτε “λιάζονται” ούτε “εξαφανίζονται”. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό Δίκαιο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ενταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ και όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου. Επίσης διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την Ε.Ε. αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες “διακινούνται” αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστούν εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα», ήταν η απάντηση των ίδιων στελεχών κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για ΠτΔ - Να μην αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα η έντονη κριτική
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.
«Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν ροές στο βαθμό που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αρα αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα. Να τις σταματήσουμε φυλάσσοντας τα σύνορά μας και εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Το άλλο είναι ότι δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με αυτούς που έχουν το καθεστώς προστασίας. Αυτή η ισοπέδωση, αυτό το στοίβαγμα μεταξύ των δύο κατηγοριών δημιούργησε τα προβλήματα που όλοι σήμερα βιώνουμε».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».
Επίσης, έδωσε έμφαση στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού όλων των συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ καταδίκασε την προκλητική στάση της Αγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου στην Αγκυρα που ξεκινά σήμερα. Ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu προκειμένου «να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας του 2016».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου