«Υπάρχουν λόγοι συγκρατημένης αισιοδοξίας για την Ελλάδα – το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό αλλά ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να χαλαρώσει. Η οικονομική κρίση διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε ένα από τα δύο ισχυρά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα», αναφέρει το άρθρο. Παράλληλα συνεχίζει: «Σήμερα, όπως φαίνεται, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τελειώσει και οι προοπτικές είναι φωτεινές. Η πρόσφατη άνετη νίκη της ΝΔ συνιστά την καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής μπουρζουαζίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ακόμη και οι επικριτές του κ. Α. Τσίπρα (που τελικά κατάπιε το «χάπι» που συνέστησαν οι δανειστές της χώρας), θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι κάποια από τα εύσημα για την ανάκαμψη της Ελλάδας του ανήκουν».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στην συνέχεια οι Financial Times επισημαίνουν: «Από την άλλη, η πιο εντυπωσιακή πτυχή της επιστροφής της Ελλάδας στη σταθερότητα είναι η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας –η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί αδέξιο εταίρο για τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά δικαίως θεωρείται πόλος σταθερότητας στα ταραχώδη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην αποτυπωθούν όλα με ρόδινα χρώματα Η επιστροφή της Ελλάδας στο δικομματικό σύστημα είναι μια θετική εξέλιξη, στο μέτρο που αποφεύγεται ο πολιτικός κατακερματισμός, ορατός αλλού στην ΕΕ. Όμως, το παλιό δικομματικό σύστημα ήταν διαβόητο για πελατειακές σχέσεις και διαφθορά. Και είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής δημόσιας ζωής να μην αναπαραχθούν στο σύστημα που σήμερα κυριαρχείται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέχει η ανεξαρτησία των δημόσιων θεσμών, όπως η δικαστική εξουσία και η κεντρική τράπεζα, που τέθηκαν υπό πίεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει στις προσπάθειές του να αναδιοργανώσει τον δημόσιο τομέα, γεγονός που απασχολεί σοβαρά τους ξένους πιστωτές και επενδυτές –η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μικρή πρόοδο στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες».
Όσον αφορά στην αλλαγή της κυβέρνησης το άρθρο καταλήγει λέγοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή ανακοινώνοντας περικοπές των εταιρικών φόρων και άλλα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Υπό τον όρο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εμμείνει στα σχέδια μεταρρυθμίσεων, οι πιστωτές της ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν χέρι βοήθειας χαλαρώνοντας τους στόχους για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ένα αμοιβαία ενισχυτικό μίγμα ελληνικών μεταρρυθμίσεων και στήριξης από την πλευρά των πιστωτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος».