Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή με «κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες». Η ψήφιση των εκκρεμοτήτων αυτών είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης και την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Το Μαξίμου τονίζει ότι η εκταμίευση θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ για το θέμα του χρέους λέει ότι θα έχει λυθεί, είτε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, είτε λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με τους δανειστές το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλους τους νέους ή τις αυξήσεις παλαιών φόρων, ώστε να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (έως και το 2018).
Πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο μέτρων, δίπλα στα όσα προβλέπει το ασφαλιστικό, αλλά και τις αλλαγές στην άμεση φορολογία, που προβλέπεται να εισφέρουν στο πρόγραμμα τα άλλα 3,6 δις ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ της τωρινής συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Κασσελάκης: «Ξινή» του βγήκε η βόλτα στο Παγκράτι - Συναντήθηκε με «87» - Ξέφυγε η κατάσταση
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «κόφτη», δηλαδή του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και η πρόβλεψη για την ίδρυση του νέου ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή περί το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του μήνα, με τους Θεσμούς και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να εργάζονται ήδη επ’ αυτού του σχεδίου.
Κρίσιμο ζήτημα θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, πότε δηλαδή και πώς θα ενεργοποιείται και ποια πεδία δαπανών θα περιλαμβάνει.
Σημαντικό πεδίο διαβούλευσης είναι και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς πρέπει να προσδιοριστεί τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της ρύθμισης, από το οποίο εξαιρούνται είναι της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ακινήτου έως τις 140.000 ευρώ. Φλέγον θέμα αποτελεί η πώληση ενήμερων δανείων.