Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είδαν τη μείωση και ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος.
Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο επανέλαβε το κάλεσμα προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και το χαμηλό επιτόκιο καθώς αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που δίνεται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι σταδιακά, μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2023 δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ
«Είδα μια αντίφαση σε αυτά τα δύο πράγματα που είπε ο κ. Τσακαλώτος σε σας. Είπε στην αρχή ότι τα θεώρησε πολύ λίγα αυτά, το 1,2 δις που άκουσε από το οικονομικό επιτελείο. Και είπε από την άλλη, ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Ή είναι λίγα ή δεν βγαίνει ο λογαριασμός» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε λέγοντας, «αυτό που έχω να πω είναι ότι μαζί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη φορολογία εισοδήματος του 2020, είναι 1,5 δις ευρώ. Στη Δ.Ε.Θ. του 2016, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει μειώσεις φόρων 1,9 δις ευρώ σε δύο χρόνια, από τα οποία τα 1,4 δις θα ήταν τον πρώτο χρόνο. Στον πρώτο χρόνο υπάρχει μείωση φόρων 1,5 δις, όπως είχε πει ήδη το 2016».
Όσον αφορά το θέμα των εξεταστικών επιτροπών στην Βουλή ο κ. Πέτσας ανέφερε: «ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει το βλέμμα του στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας όπως περιμένουν οι πολίτες. Ζητήματα που έχουν να κάνουν, ενδεχομένως, με μια κακοδιαχείριση στη Δ.Ε.Η., θέματα ευθυνών για το 2015, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Novartis και όλα τα υπόλοιπα, θα τα κρίνει η Βουλή. Η Βουλή για να τα κρίνει, όμως, πρέπει κάποιος να τα φέρει εκεί. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας
«Για το 2015 φαίνεται τώρα -όπως δήλωσε και ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”- ότι είναι ένα αίτημα και της αντιπολίτευσης. Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε εμείς στη συνταγματική αναθεώρηση θα αλλάξουμε το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να μπορούν να καταθέτουν τέτοιες προτάσεις και κόμματα της μειοψηφίας, όχι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Άρα, μπορεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εφόσον το επιθυμεί, να το καταθέσει η ίδια» κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για το όνομα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την θέση του Προεδρού της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως: «είναι πολύ πρώιμο για να συζητηθεί το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το απάντησε, σε σχετική ερώτηση, χθες ο Πρωθυπουργός. Είναι πρώιμο το ζήτημα αυτό και θα έρθει όταν έρθει ο καιρός του. Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτή είναι η απάντηση, την οποία δίνει η κυβέρνηση. Έχουμε αρκετούς μήνες ακόμη μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες όπως τις έχουμε σχεδιάσει για αυτό το εξάμηνο» κατέληξε.
Όσον αφορά τα ελλληνοτουρκικά και τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Με τον κ. Ερντογάν, είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του Ο.Η.Ε.. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, όχι διμερές. Και είναι ένα ζήτημα σωστής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που σημαίνει, από την πλευρά της Ελλάδας θα αυξηθούν οι επιστροφές και να φυλάσσουμε φυσικά τα σύνορά μας, με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας. Και από την πλευρά της Τουρκίας, να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ασυδοσία».