Μετά τη συμφωνία αλήθειας που είχε προτείνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί, στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, τον ελληνικό λαό σε μια συμφωνία δημιουργίας, δράσης και αποτελέσματος.
Το μήνυμα, μάλιστα, που στέλνει είναι ότι σήμερα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα αλλά και το σχέδιο για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς και η ομάδα που έχει επωμισθεί την ευθύνη να το υλοποιήσει με μεθοδική δουλειά αλλά και με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό αναμενόταν να αναφερθεί στην ομιλία του στη διατήρηση του αφορολογήτου, σε μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22%, μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%, σε φόρο 10% στα νέα αγροτικά σχήματα, καθώς και στην άμεση προώθηση στη Βουλή νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης σε αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
Κοστολόγηση
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές και από τη συμπρωτεύουσα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική με αυστηρά κοστολογημένο το κάθε μέτρο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις επενδύσεις, καθώς και σε ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα κερδηθεί ισχυρή αξιοπιστία.
Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, ότι δρομολογούνται πολλές νέες επενδύσεις στον τουρισμό, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα, ενώ δίνει έμφαση και στην ανάπτυξη της μικρής και της μεσαίας επιχείρησης.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε, εξάλλου, καθιέρωση ευνοϊκότερων όρων για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκόλυνση της εγκατάστασης επιχειρηματικών πάρκων.
Προστασία εργαζομένων
Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος
Ο πρωθυπουργός στέλνει μέσα από την ομιλία του και μήνυμα για την ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στα εργασιακά με στόχο την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων, ασκώντας, πάντως, κριτική για το γεγονός ότι η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών και καθιστώντας σαφές ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενός ψηφιακού κράτους γρήγορου, αποτελεσματικού και παραγωγικού, υπέρ του πολίτη.
Ανέλαβε, μάλιστα, από τη συμπρωτεύουσα τη δέσμευση από την 26η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες να βρεθεί η χώρα εντός τετραετίας στον μέσο όρο της Ενωσης ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Καθημερινότητα
Από το βήμα της ΔΕΘ έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά και δίνει μάχη καθημερινά για να κάνει λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων και ιδίως των πιο ευάλωτων.
Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα και μιλά όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας, διαμηνύει, επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός στον απόηχο και της επιτυχούς περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμη μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένος να μετατρέψει τη ΔΕΘ σε βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας.
Για τον λόγο αυτό το σχέδιο που καταθέτει στη φετινή ΔΕΘ είναι ετήσιο και θα κριθεί στην επόμενη, καθώς εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις, όπως ανέφερε.
Θεσμοθετείται Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ αφορούν και στη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους, ενώ προαναγγέλλει ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει τη λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση» και θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.
Από την έντυπη έκδοση