Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και ΠΟΤΑΜΙ, μετά και την προχθεσινή πρώτη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει παραδεκτές τις εντάσεις των καναλιών κατά του νόμου Παππά, ζήτησαν όπως και είχαν προαναγγείλει το λογικό… η Διάσκεψη των Προέδρων να αναβληθεί και το θέμα να συζητηθεί μετά από λίγες ημέρες και αφού έχει υπάρξει απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόταση που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα «ναυάγιο», καθώς οι θετικές ψήφοι έμειναν και πάλι στις 12, αριθμός που απέχει κατά πολύ από το συνταγματικό προβλεπόμενο των 4/5 των 24 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, κατέστησε σαφές ότι «η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι από την αρχή η απόσυρση του νόμου Παππά. Η Ν.Δ. αναγνωρίζει τη σημασία των ανεξάρτητων συνταγματικών αρχών και της λειτουργίας τους» και πρόσθεσε πως «μετά την απόφαση του ΣτΕ η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή και ανάλογα με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της». Μάλιστα, επισήμανε πως «η σημερινή αρνητική ψήφος δεν έχει να κάνει με τα προτεινόμενα πρόσωπα, αλλά δεν μπορούμε τώρα με την εκκρεμότητα της απόφασης του ΣτΕ να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση…».
Στο ίδιο μήκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επανακαταθέσει την τροπολογία Παππά για κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια, γιατί έτσι δεν θα μπούμε ποτέ σε συζήτηση συγκρότησης. Δέσμευση που ζητήθηκε και από τους δύο εκπρόσωπος του Ποταμιού αλλά και από το βουλευτή της Ε.Κ., Μάριο Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε πως «δεν πρέπει να πέσει μαύρο στα τρία κανάλια που λειτουργούν σήμερα». Επισημάνσεις, πάντως, για το πώς δυναμίτισε το συναινετικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί από την τροπολογία Παππά έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Αρνητική ψήφο έδωσε και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως αυτή είναι η στάση του κόμματός του και δεν συναρτάται από το ποια θα είναι η απόφαση του ΣτΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν και οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι αυτή είναι η πάγια θέση του κόμματός του σε όλες τις ανάλογες ψηφοφορίες, καθώς οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως τροχονόμοι των ίδιων συμφερόντων.
Στον αντίποδα της επιχειρηματολογίας για μια τουλάχιστον αναβολή της συνεδρίασης στάθηκε και παρέμεινε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Υποστήριξαν πως η συνταγματική υποχρέωση για συγκρότηση του ΕΣΡ δεν έχει να κάνει με το εάν ο νόμος Παππά κριθεί ολικά ή εν μέρει αντισυνταγματικός… το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σπρώχνει τις δικές του ευθύνες στη Δικαιοσύνη… η ευθύνη βαρύνει εμάς για μια συνταγματική μας υποχρέωση που είναι η συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ… και η συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν έχει σχέση με το έργο της αρχής…
Το ήπιο κλίμα παρά τις διαφωνίες κινδύνευσε να δυναμιτιστεί όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας μίλησε για ενιαίο μέτωπο Ν.Δ.-ΔΗ.ΣΥ.-ΠΟΤΑΜΙ και ότι «η Ν.Δ. είναι βαποράκι των καναλαρχών»… Απόψεις που προκάλεσαν όχι μόνο την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος αναγκάστηκε να του βάλει «πάγο» λέγοντάς του πως οι συνεδριάσεις στην ΔτΠ είναι σε άλλο κλίμα… από αυτό της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΕΣΡ που φάνηκε να είναι εφικτή να περάσει σε μια επόμενη συνεδρίαση είναι για πρόεδρος του ΕΣΡ ο Ροδόλφος Μορώνης, για αντιπρόεδρος ο καθηγητής Γιώργος Πλειός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου