Πρόκειται για διερευνήσεις δύο ταχυτήτων, αφού σε ό,τι αφορά την «περίοδο Βαρουφάκη» προβλέπεται ότι θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που θα αναζητήσει τις πολιτικές ευθύνες, ενώ για τη ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τις όποιες ευθύνες προκύψουν σχετικά με τη μετατροπή της από μία κερδοφόρα επιχείρηση στο «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το κυβερνών κόμμα δεν προτίθεται να ανοίξει έναν χορό συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών επί δικαίων και αδίκων κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη σε περιόδους όπως εκείνη του πρώτου εξαμήνου του 2015 και την περιβόητη «πολιτική διαπραγμάτευση», όταν η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη – και αναγκάστηκε να υπογράψει το 3ο μνημόνιο, με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους.
Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη στον ΣΚΑΪ ήρθαν σε συνέχεια εκείνων που είχε κάνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε σχέση με τη ΔΕΗ, καθώς και των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είχε τονίσει μετά την πλήρη άρση των capital controls ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές «πάνω στο τραπέζι» σε σχέση με τη διερεύνηση των χειρισμών που οδήγησαν στην επιβολή τους.
Για το θέμα της οικονομίας ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι για τα κρίσιμα κεφάλαια που οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο Μνημόνιο και σε τεράστια υφεσιακή κατάσταση την οικονομία το 2015-2016 θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οσον αφορά τη ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι «το 2014 είχε κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημίες 900 εκατ. ευρώ και έκανε λόγο για απίστευτη υποβάθμιση, σημειώνοντας ότι η πραγματική αξία της είναι σήμερα 0,3 δισ. ενώ το 2014 1,9 δισ.
«Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών είτε μέσω της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΔΕΗ αναγκάστηκε μέσω τρίτου Μνημονίου να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ… «Υπήρξε ζημία της τάξης των 500–600 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα που είναι ζωτικής σημασίας».
Από την πλευρά της, η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η Δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές.
«Ολα στο φως αν θέλει Εξεταστική η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε… “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”, να δούμε τι έχει γίνει στη ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε από την πλευρά του, στον ίδιο σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Από την έντυπη έκδοση