Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.
Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.
Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία – και κατά συνέπεια καταψήφισε – για τα εξής άρθρα:
36 – 37 που αφορούν τους υπηρεσιακούς γραμματείς. Οι θέσεις θα στελεχωθούν αποκλειστικά από δημόσιους υπαλλήλους καριέρας τους οποίους θα επιλέξει το ΑΣΕΠ. Οι υπηρεσιακοί γραμματείς θα προΐστανται όλων των υπηρεσιών που ασκούν την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την οργανωτική και οικονομική διαχείριση των υπουργείων τους και θα φροντίζουν για την ομαλή και αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία των φορέων τους. Η θητεία τους θα είναι 3ετής με δικαίωμα ανανέωσης για μια φορά. Παράλληλα θα έχουν δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων που αφορούν υπαλληλικά και μισθολογικά ζητήματα των υπουργείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
41 εως 44: για τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Τα άρθρα κωδικοποιούν τις σκόρπιες διατάξεις και θέτουν επιπρόσθετες προϋποθέσεις για την επιλογή τους.
82 εως 103: οι διατάξεις προβλέπουν την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα ενσωματώσει όλα τα διάσπαρτα σώματα ελέγχου και επιθεώρησης όπως η επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης κ.α. προκειμένου να δρουν υπο ένα κοινό πλάνο στοχοθεσιών
118: που καταργεί μια σειρά διατάξεων που θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία στηρίχθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ψήφισε τα άρθρα 36 και 37, τα άρθρα 82 εως 103 εκτός από το 88 και το 118.
Συνολικά ψήφισαν 280 βουλευτές.
Τα άρθρα 36, 37, 82 εως 87, 89 εως 103 και 118 έλαβαν 175 «ναι» και 105 «όχι»
Τα άρθρα 41 εως 44 και 88 έλαβαν 154 «ναι» και 126 «όχι».