Μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια «ένεση θάρρους» στο κόμμα του, μιλώντας για απαίτηση εφαρμογής της συμφωνίας του Μαΐου για το χρέος αφού η Ελλάδα θα ολοκληρώσει ταχύτατα τη δεύτερη αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία, οι χώρες που κρατούν τους πρώτους ρόλους στις αποφάσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, έχουν μπροστά τους εθνικές εκλογές. Γερμανία και Ολλανδία έχοντας ισχυρή συμμαχία με τις χώρες της Βαλτικής, την προεδρεύουσα Φινλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο και την Ισπανία επιμένουν να αναβάλουν κάθε ουσιαστική συζήτηση συνολικής λύσης του χρέους για το 2018.
Στο μεταξύ, όμως, θέλουν και το ΔΝΤ να έχει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα αφού αυτό προέβλεπε το κείμενο του τρίτου ελληνικού Μνημονίου που εγκρίθηκε από πέντε εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και ένα χρόνο τώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ωστόσο, επιθυμούν αυτή τη συμμετοχή α λα καρτ. Θέλουν το ΔΝΤ να συμμετέχει και χρηματοδοτικά (έστω και με τα 7 δισ. ευρώ που δεν έδωσε στο δεύτερο Μνημόνιο) ώστε να υπάρχει το άλλοθι της αυστηρής τεχνοκρατικής εποπτείας στα εθνικά τους ακροατήρια αλλά χωρίς να πιουν το «πικρό ποτήρι» της ελάφρυνσης του χρέους.
Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται -παραβλέποντας την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας- ότι θέμα χρέους δεν συζητήθηκε καν σε άλλες «μνημονιακές» χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία, οι οποίες ολοκλήρωσαν τα δικά τους προγράμματα διάσωσης με παρών το ΔΝΤ.
Από την άλλη μεριά, το ΔΝΤ είναι ο μοναδικός δανειστής της Ελλάδας που υποστηρίζει σθεναρά μια λύση εδώ και τώρα για το ελληνικό χρέος και μάλιστα μια λύση πολύ πιο τολμηρή από αυτήν που έχει προετοιμάσει η Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά την ενεργό εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει ως όρο, εκτός από τη γενναία ελάφρυνση χρέους, και ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων με βάση τα μέτρα του ΔΝΤ. Για να πάρει κάποιος μια ιδέα του τι σημαίνει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», θα μπορούσε ενδεικτικά να αναφέρει μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα του Ταμείου, όπως είναι η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής