1. Αλλαγή του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση θα συζητήσει και θα ζητήσει η Επιχείρηση να διατηρήσει μερίδιο μεγαλύτερο του 50%.
2. Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέτρο το οποίο έχει κοστίσει στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ.
3. Θα κλείσει το θέμα των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) με τον προσφορότερο τρόπο.
4. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και με τα λεγόμενα ΑΔΙ ώστε να αποδοθούν άμεσα. Πρόκειται για την αποζημίωση που λαμβάνουν οι μονάδες που συμμετέχουν στο σύστημα ηλεκτρισμού, για τη διαθεσιμότητά τους.
Μέτρα εξυγίανσης
1. Ενθάρρυνση της μετάβασης της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς σήμερα το μερίδιο της εταιρίας στην πράσινη ενέργεια είναι μόλις 2,9%.
2. Προχωρά η πώληση συμμετοχής στα δίκτυα διανομής. Αυτό θα συμβεί με δρομολόγηση της μεταφοράς των παγίων διανομής από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών και την προσκόμιση ξεκάθαρου ταμειακού οφέλους για τη ΔΕΗ.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
3. Εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ. Η όποια αύξηση που θα στηρίξει τα έσοδα της ΔΕΗ θα είναι ουδέτερη για τους καταναλωτές, δηλαδή δεν θα υπάρξει αύξηση στο συνολικό ύψος του λογαριασμού ρεύματος αφού θα εξισορροπηθεί με τη μείωση του ΦΠΑ που έχει ήδη δρομολογηθεί και την περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς υπάρχει χώρος (πλεόνασμα του λογαριασμού) 200 εκατ. ευρώ.
4. Αντιμετωπίζονται διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ με στοχευμένες εθελούσιες εξόδους ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιώδη ζητήματα ανθρωπίνων πόρων.
5. Ενίσχυση της ρευστότητας με κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς υπάρχουν 60 χιλιάδες οφειλέτες που χρωστούν 800 εκατ. ευρώ. Για τους αδύναμους θα υπάρξει μέριμνα.
Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛ.ΠΕ., αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με έμφαση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εφαρμογή νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας μαζί με το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης τόνισε ότι θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κρυφή προσφορότερος αλλά σε κάθε περίπτωση το ταχύτερο δυνατόν.
Αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας:
- Ολοκλήρωση του TAP και του IGB.
- Προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
- Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
- Προώθηση του IGI Poseidon.
- Η υλοποίηση του αγωγού East Med.
Στα περιβαλλοντικά τώρα, η ατζέντα του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει την επίσπευση και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, προκειμένου να τεθούν μεταξύ άλλων οι προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια, θα υπάρξει απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και καθορισμός χρήσεων γης. Ταυτόχρονα, προωθείται η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, ενώ ειδική μνεία γίνεται για την ανακύκλωση, την πλαστική ρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων – εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ.
Από την έντυπη έκδοση