Ωστόσο, όπως σημείωσε, “παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όσο και σε άλλα κράτη μέλη που πρέπει να διαχειρισθούν έναν μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου, την επιστροφή παράτυπων μεταναστών και την ενσωμάτωση προσφύγων”.
Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε “την προσήλωση όλων των κρατών μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους” για να προσθέσει ότι “τους τελευταίους μήνες, πολλά κράτη μέλη έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, αποδεικνύοντας τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πολιτική βούληση”. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι “η Επιτροπή από την πλευρά της θα συνεχίσει να παρέχει κάθε διαθέσιμο μέσο προς τα κράτη μέλη ώστε να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, όπως επίσης και η πλήρης εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας”.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, όχι μόνο στο εσωτερικό της ΕΕ και με εταίρους μας εκτός Ευρώπης. Τόνισε ότι υπήρξε “μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το Πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για τη μετανάστευση, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και τη βελτίωση των επιστροφών τους”, όπου συζητήθηκαν “όχι μόνο τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, αλλά και για το πως θα δημιουργήσουμε μια πιο ανθεκτική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις”.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την αναθεώρηση του Εurodac και τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
“Μετά από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής την περασμένη εβδομάδα, συζητήσαμε για το πως ο νέος οργανισμός θα γίνει πλήρως λειτουργικός τους επόμενους μήνες. Καλώ τα Κράτη Μέλη να συμβάλλουν, για παράδειγμα, στη δημιουργία της “δεξαμενής” εμπειρογνωμόνων” σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: “Επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε τις νόμιμες οδούς για τους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία όπως και τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων ώστε να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις”.
Τέλος, αναφερόμενος στην καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων, τόνισε: Είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειάς μας. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί η ανταλλαγή πληροφοριών. Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιος περνάει από τα εξωτερικά μας σύνορά μας. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας σχετικά με τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα, καθώς και για ένα ευρωπαϊκό σύστημα εισόδου-εξόδου. Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων. Πρέπει τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενημέρωσα επίσης τους Υπουργούς ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσω την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης για Ταξίδια, παρόμοιο με το “ESTA” των ΗΠΑ”.