Τα πυρά των «53+» των οποίων άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στράφηκαν συγκεκριμένα στην περίπτωση του μνημονίου στη σύγκριση που γίνεται από στελέχη που εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα».
«Η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Κνήτου που ανήκει στην πρωτοβουλία των 53 μιλώντας στο Συνέδριο.
Όσον αφορά στην παρουσία αρκετών πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση η οποία σχεδιάζει αναφέρουν ότι «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές», ενώ τονίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν «ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις “παραγόντων” που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την “αριστερά του τίποτα”, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες που τους χρωστάμε κιόλας…».
Τέλος, αναφορικά με την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, οι «53+» δήλωσαν ότι περίμεναν περισσότερη αυτοκριτική για το πως καταλήξαμε στη συμφωνία. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως παραδέχθηκαν ότι «ηττηθήκαμε πολιτικά». «Έχουμε μια μονομέρεια, δίνουμε εντύπωση στην κοινωνία ότι μας ενδιαφέρει ο δημόσιος τομέας την ώρα που διαλύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφεραν.
Από την πλευρά του ο Στέλιος Παππάς, στέλεχος του κόμματος και πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά δήλωσε: «Αν ακούγαμε τις Eρινύες θα είχαμε βγει από το ευρώ, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα κοινό σχέδιο της Αριστεράς… Επανέρχεται το δίλημμα ή με τις αγορές ή με τη δημοκρατία».
Χαρακτηριστική είναι η ομιλία της Κατερίνας Κνήτου από την «Πρωτοβουλία Μελών 53+»:
Στόχος ήταν και παραμένει η ανακούφιση των υποτελών τάξεων, στόχος που αν και υπηρετείται ελλιπώς, παραμένει ζωντανός και ταυτόχρονα είναι ο όρος για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επισήμανε στην παρέμβασή της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Κνήτου, από την «Πρωτοβουλία Μελών 53+».
Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.
Η κ. Κνήτου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».
Την Κυριακή οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το μεσημέρι ανακοινώνει το νέο του κόμμα ο Κασσελάκης
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.
Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, (αποσαφήνιση) και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».
Έκανε λόγο για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η κ. Κνήτου ανέφερε ότι το παράλληλο πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το μνημόνιο στην πορεία απεγκλωβισμού από αυτό και επισήμανε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρή αδυναμία, η οποία αθροιζόμενη με φαινόμενα καταστολής, αμφισημιών, και προνομιακής συνάντησης με δικαστικούς, την ώρα που τα ΜΑΤ καταστέλλουν διαδηλώσεις, συσκοτίζουν σειρά θετικών πρωτοβουλιών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.
Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος και όλο αυτό να γίνει αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα κομματικά όργανα και στο σύνολο του κόμματος.
Η κ. Κνήτου κάλεσε σε αυτοκριτικό αναστοχασμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άμεση αποκατάσταση της σχέσης του με τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από υφεσιακά μέτρα.
Κάλεσε, επιπλέον, σε άμεση αποκατάσταση των αδικιών, επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας επιβολής εργασιακού μεσαίωνα, και αταλάντευτη μάχη για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, «ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Είπε ότι η σύγκριση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να γίνεται με το αντίστοιχο της ΝΔ, αλλά βάσει των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά έχει θέσει και πρόσθεσε ότι «είμαστε στην κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των πιο αδύναμων».
Αναφορικά με το κόμμα, έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες που προέκυψαν λόγω μετακίνησης σειράς στελεχών στην κυβέρνηση, καθώς και ελλιπή λειτουργία που δεν επιτρέπει στο μέλος του κόμματος να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Η κ. Κνήτου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κομματικές δομές που θα ενισχύουν την συλλογική λειτουργία και θα αποκλείουν παραγοντισμούς και αρχηγισμούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Επίσης επισήμανε, ότι δεν πρέπει να μετατοπίζεται το κέντρο από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, προσθέτοντας «το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης».
Έθεσε επίσης τα ερωτήματα, πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική μας παρουσία, πόσοι από την ΚΟ είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο κόμμα και στις δομές αλληλεγγύης.
Η κ Κνήτου κάλεσε σε θέσπιση, με απόφαση του Συνεδρίου, Κώδικα Δεοντολογίας και πρότεινε να μην είναι κανένας υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, είπε ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση ενός εκάστου.