Η πολιτική αλλαγή που θα συντελεστεί με μια εξακομματική Βουλή, με Βελόπουλο και Βαρουφάκη, απαλλαγμένη και από την παρουσία της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίστηκε από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις 49 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, στη συντριπτική πλειονότητα των οποίων με τεράστιες διαφορές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή 4ετίας για αυτοδύναμη κυβέρνηση, σημαίνει ότι η μεγάλη φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη και ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνουν σε μια κρίσιμη συγκυρία την ιστορική ευθύνη να μεταμορφώσουν τον τόπο προς το καλύτερο και να τον επαναφέρουν στην κανονικότητα.
Η χθεσινή μεγάλη εκλογική νίκη αναμφίβολα πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί δικαίωση για το δύσκολο αγώνα που έδωσε και τη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι το σχέδιο της Ν.Δ. συνιστά τη μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση, αλλά το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους δικούς του ώμους είναι εξίσου μεγάλο. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να γίνει η Ελλάδα ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, ποιοτικές δουλειές, καλύτερη Παιδεία και Υγεία, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, μακριά από τα πειράματα και τις καταστροφικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που οπισθοδρόμησαν τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε καθαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογική αναμέτρηση. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι το ποσοστό του 31,5% που λαμβάνει, δηλαδή μόλις τέσσερις μονάδες κάτω από το 35,46% της νίκης του τον Σεπτέμβριο 2015 και σχεδόν οκτώ μονάδες πάνω από το 23,75 του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, συνιστά έκπληξη. Με απλά λόγια, παρά τα όσα δεινά επισώρευσε στη χώρα και στους πολίτες τα τελευταία 4,5 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε και δείχνει ότι σταθεροποιείται ως δεύτερος ισχυρός πόλος εξουσίας, στη θέση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, δίνοντας την ευχέρεια στον Αλ. Τσίπρα, που παραδέχθηκε την ήττα του, να προαναγγείλει τον πολιτικό, ιδεολογικό μετασχηματισμό του κόμματος.
Το Κίνημα Αλλαγής, μετά την εσωκομματική διένεξη και το διαζύγιο της Φ. Γεννηματά με τον Ε. Βενιζέλο, μπορεί να συγκράτησε τις δυνάμεις του, αυξάνοντας μόλις κατά 0,2 της μονάδας το ποσοστό του σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ωστόσο δεν έπιασε το στόχο του για διψήφιο νούμερο ή έστω για ποσοστό καθαρά άνω του 8% και, παρά τις χαμηλές εκλογικές του πτήσεις, σταθεροποιείται στην τρίτη θέση του πολιτικού σκηνικού.
Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ, διατηρώντας τις δυνάμεις που είχε στις ευρωεκλογές, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, θα έχει εκπροσώπηση και στην ελληνική Βουλή, όπως και ο Γ. Βαρουφάκης, που στις 26 Μαΐου είχε μείνει εκτός για μερικές δεκάδες ψήφους, και τώρα θα ασκεί αντιπολίτευση, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον Αλ. Τσίπρα εξ αριστερών.
Μεγάλο όφελος για το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες αποτελεί και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έστειλε εκτός Βουλής, έστω και οριακά, τη Χρυσή Αυγή, κάτι που για πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη. Πλέον, ένα φασιστικό κόμμα, που πρόσβαλλε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, τερματίζει ουσιαστικά τη δράση του.
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με συντριπτικά ποσοστά στους περισσότερους νομούς, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες διαφορές σε παραδοσιακά «κάστρα» της, όπως στη Λακωνία και στις Σέρρες, και τα υψηλότερα ποσοστά της σε Καστοριά, Λακωνία, Ευρυτανία. Οριακό είναι το προβάδισμά της μόνο στην Ηλεία, ενώ στους δύο από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Λασίθι, Ρέθυμνο) και στην Αρτα, όπου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη εξελίχθηκε σε ντέρμπι, με οριακές διαφορές. Πιο καθαρή είναι η επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Ηράκλειο, Αχαΐα, Ξάνθη, Δυτική Αττική, Β’ Πειραιώς, Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ν.Δ. κερδίζει όλες τις εκλογικές περιφέρειες των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων. Στην Ήπειρο προηγείται στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στις τέσσερις από τις πέντε και στη Δυτική Ελλάδα στις δύο από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες. Επίσης, κερδίζει τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες: Α’ Αθηνών, Βόρειο και Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Ανατολική Αττική, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.
Από την έντυπη έκδοση