Στην ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που να αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Διαθέτουμε 4 πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», τόνισε, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει κάποια πράγματα, όμως, ό,τι και να πει, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους».
Παράλληλα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αγκυροβόλησε στον κόλπο της Αττάλειας και περιμένει εντολές από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας για να ταξιδέψει ανατολικά της Κύπρου.
Αμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας προς τον Ερντογάν. Από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει σοβαρό τίμημα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως είναι η απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσα είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος προσωπικά σε εκείνον: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης δεν μιλά μόνος του, αλλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας», τόνισε ο Α. Τσίπρας και, όπως υπογράμμισε, «αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».
Απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ολοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη.
Υπηρετείτε σε μια ιστορική Φρουρά, σε μια ιστορική Δύναμη, και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου, και η παρουσία σας είναι πολύ ουσιαστική», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και τόνισε πως σε λίγες εβδομάδες το οπλικό αυτό σύστημα θα έχει φτάσει στην Τουρκία. «Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω… Η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα», τόνισε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και τους ενημέρωσε για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της παραλαβής των S-400 αλλά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και οι διμερείς σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 που θα πραγματοποιηθεί στην Οζάκα, στις 28-29 Ιουνίου. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών F-35, αν η Αγκυρα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400», δήλωσε η απεσταλμένη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα F-35 να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν από κάποιον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτό το ρωσικό σύστημα», δήλωσε η Κέι Μπέιλι Χάτσισον.
Από την έντυπη έκδοση