«Eχω εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης και αυτοί μας δίνουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε», τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Θέμα» αναφερόμενος στο γαλάζιο πρόγραμμα που είναι αυστηρά κοστολογημένο και προβλέπει μείωση φόρων τόσο άμεσα όσο και σε ορίζοντα 4ετίας.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο και οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020, τόνισε, διαψεύδοντας τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι υπόσχεται περικοπή φόρων από το 2021.
«Ο κ. Τσίπρας θα πει οτιδήποτε θεωρεί ότι τον βολεύει διαστρεβλώνοντας απόλυτα αυτά τα οποία λέω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολωτική, διχαστική και επιθετική, σε υπερθετικό βαθμό». Χαρακτήρισε μάλιστα πρωτοφανή την κουβέντα ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «μυρίζει ανθρώπινο αίμα».
«Δεν την έχω ξανακούσει ποτέ, όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική. Είναι αποκρουστική ως φράση, και βέβαια νομίζω ότι δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκ νέου ισχυρή εντολή και από την Εύβοια όπου περιόδευσε χθες και επεσήμανε ότι κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της ισχυρής εντολής που διεκδικεί και της νέας περιπέτειας. Εξήγησε μάλιστα πόσο σημαντικό είναι ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει ισχυρή εντολή για να αλλάξει τη χώρα.
Μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα» απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές προειδοποιώντας ότι «για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί ποιο κόμμα θα είναι ή δεν θα είναι στη Βουλή, το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για την αυτοδυναμία».
Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν «δεν μπορεί να σχηματιστεί για οποιονδήποτε λόγο κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική» και εξήγησε ότι αυτό «σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, όπου θα πρέπει στην ουσία το πρώτο και το δεύτερο κόμμα να συνεννοηθούν».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Δεν αισθάνομαι ότι οι Ελληνες πολίτες θέλουν να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεννοηθεί «με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Τσίπρα γιατί έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί τελικά η ίδια η Δημοκρατία».
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε και νέα προειδοποίηση για φαινόμενα αλαζονείας και τόνισε ότι στη Ν.Δ. «δεν χωρούν συμπεριφορές οι οποίες είναι προσβλητικές».
Επεσήμανε εξάλλου την ενόχλησή του όταν υποψήφιοι βουλευτές «διεκδικώντας το σταυρό, ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, υπερβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ή προεξοφλούν την υπουργοποίησή τους» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Επειδή έχω πλήρη γνώση του τι γίνεται, θέλω για τελευταία φορά να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Ολοι κρίνονται, όχι τόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα -δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια-, αλλά σίγουρα από το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει το σταυρό».
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να κάνει την «καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», με αξιοποίηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους -χωρίς όμως να συζητά για κοινοβουλευτικές συμπράξεις- αλλά και με τεχνοκράτες σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια. Επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στη συγκρότηση της κυβέρνησης, ενώ γνωστοποίησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων προανήγγειλε «σημειακές παρεμβάσεις» στον Ποινικό Κώδικα, ενώ εκτίμησε ότι την ηγεσία του Αρείου Πάγου θα την ορίσει η επόμενη κυβέρνηση και ότι «το Προεδρικό Διάταγμα -αν καταλαβαίνω καλά και αυτά τα οποία έχω ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δεν θα υπογραφεί».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, υπογράμμισε ότι «όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έχει γίνει», ενώ τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, προφανώς και η Βουλή οφείλει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση».
Για το debate υπογράμμισε πως η Ν.Δ. πρότεινε τρεις ημερομηνίες και ότι η εντύπωση που ο ίδιος αποκομίζει είναι ότι ο κ. Τσίπρας «δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».
Από την έντυπη έκδοση