Στον απόηχο της δήλωσης του κ. Μακρόν κατά την Σύνοδο Κορυφής πως είναι διατεθειμένος να στείλει φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η στάση του Παρισιού καταδεικνύει την πρακτική πτυχή της αλληλεγγύης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο παράγοντας υδρογονάνθρακες αποτελεί επιπλέον ασπίδα για την Λευκωσία.
«Με δεδομένο πως στις έρευνες συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα», σχολίασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ο Μακρόν γνωρίζει ότι η γαλλικών συμφερόντων Total σχεδιάζει έρευνες και εξορύξεις, επομένως, δεν θα επιτρέψει στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου να εμποδίσει τις δραστηριότητές της.
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
«Δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Αν θέλεις στέλνω φρεγάτες»
Στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, με το Βερολίνο και την Ολλανδία να εμφανίζονται «αμήχανοι».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη διατύπωση περί στοχευμένων μέτρων, ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη και απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό, του είπε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Σου στέλνω και φρεγάτες αν θέλεις για περιπολίες».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μακρόν πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε», προσέθεσε.
Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος: «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;».