Ο προβληματισμός έγκειται και στις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, στην έναρξη της βασικής τουριστικής περιόδου, από τη «δραματοποίηση» που επιχείρησε η κυβέρνηση με την αιφνίδια διακοπή της προεκλογικής περιοδείας του πρωθυπουργού στα νησιά της Δωδεκανήσου και την έκτακτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας.
Η αφορμή για τις κινήσεις Τσίπρα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εθνικής ασφάλειας έξω από το Μαξίμου, την Κυριακή το βράδυ, ήταν το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η σύγκρουσή του, εκτός από τις ΗΠΑ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, ωστόσο, υπάρχει μεν επιφυλακτική στάση και εγρήγορση έναντι των τουρκικών κινήσεων, αλλά ουδείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση, μεταδίδουν εικόνα έκτακτης κατάστασης.
Στην Αθήνα, παρά τη δημιουργία έκτακτου κλίματος που ανησύχησε και ανησυχεί την κοινή γνώμη, καμία κυβερνητική πηγή δεν απαντούσε την Κυριακή στο ερώτημα αν τα πράγματα με την Τουρκία είναι όντως σοβαρά γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς ή δεν συνεννοήθηκε άμεσα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έκτακτο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Η απάντηση δόθηκε μόλις χθες, όταν κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συμμετοχή του στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Το γεγονός δε ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η χώρα μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ, χάρη στις διεθνείς συμφωνίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και έφτασε να επικαλεστεί μέχρι και τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ισχυρίστηκε ξανά ότι «αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα», ενισχύουν την άποψη -ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ- ότι όλα γίνονται για να ενισχυθεί το προφίλ του κ. Τσίπρα προεκλογικά, καθώς ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων είναι ζήτημα στο οποίο υφίσταται σκληρή κριτική.
Ατύπως, κυβερνητικές πηγές διαδίδουν ότι ανησυχούν μήπως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να προχωρήσει, εκτός από τις γεωτρήσεις, σε κάποια άλλη προκλητική ενέργεια που έχει σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελλόριζου και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο ίδιος είναι στριμωγμένος οικονομικά, ενώ και τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι πολλά (αγορά S-400 κ.ά.)
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Από την άλλη πλευρά, όλοι θυμούνται τις παλαιότερες δηλώσεις Κοτζιά ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του Αιγαίου (4.3.2019) αλλά και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές» όταν αναφερόταν στην τουρκική γεώτρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να χαράξουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν.
«Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υποστήριξε, ακόμα, ότι: «Ολο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών, που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, τόσο την Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, αποφεύγουν να κινδυνολογήσουν και τονίζουν πως οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να είναι όπως πάντα ψύχραιμες και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί.
Εκτός Επικρατείας ο Αποστολάκης
Η είδηση που προκλήθηκε από όλη αυτήν την αναταραχή των τελευταίων 48 ωρών είναι ότι τελικά επιβεβαιώθηκε πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, αφήνοντας την τέταρτη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κενή για τον κ. Τσίπρα, ώστε να τη διαπραγματευθεί όπως και με όποιον θέλει.
Από την Κουμουνδούρου λένε ότι ο πρωθυπουργός μάλιστα συναντήθηκε κατ’ ιδίαν μαζί του και φέρονται να συμφώνησαν από κοινού να αποσυρθεί η υποψηφιότητα για να μπορέσει ο υπουργός απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον. Οι πληροφορίες ώστόσο ότι ο κ. Αποστολάκης δε θα συμπεριλαμβανόταν τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη κυκλοφορήσει από το μέσο της περασμένης εβδομάδας, ως αποτέλεσμα της σύσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προηγηθεί. Εκεί υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να βάλει τον κ. Αποστολάκη τέταρτο στο Επικρατείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν γνώριζαν ότι θα έτρωγαν «πόρτα» από τον Γ. Γραμματικάκη, τον οποίο έδιναν ως βέβαιο για την πρώτη θέση και δύο εκλόγιμες θέσεις σε μη κομματικούς (οι άλλοι δύο αναμένεται να είναι οι Αχτσιόγλου, Σκουρλέτης) σε σύνολο τεσσάρων, θεωρούνται πολλές, όταν μάλιστα αναμένεται δραματική συρρίκνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση