Κατ’ άλλα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, δήλωνε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει καταιγίδα ρουσφετολογικών τροπολογιών λέγοντας ότι «δεν αποκλείω να υπάρξει μικρός αριθμός υπουργικών τροπολογιών, ευελεπιστώ όμως ότι δεν θα είναι πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα, αλλά θα αφορούν προσθεσμίες που πρέπει να παραταθούν ή κάποια στοχευμένη κοινωνική πολιτική»!
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από προχθές το βράδυ είχε ξεκαθαρίσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου πως «εμείς όλη αυτή την εβδομάδα θα απέχουμε από τις εργασίες νομοθέτησης της Βουλής. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Εμείς δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει -γιατί αυτό είπε ο ίδιος κ. Τσίπρας- και η οποία ανοίγει την τελευταία στιγμή για μια σειρά από διευθετήσεις».
Την ίδια τακτική καταγγελίας αυτών των νομοθετήσεων στις ενάρξεις των επιτροπών και της Ολομέλειας ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη νομοθέτηση, αλλά με την προσθήκη ότι αν οι κυρώσεις αυτές «μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών», τότε θα αποχωρήσουν.
Το ρέκβιεμ της νομοθετικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με ένα τέχνασμα αλά ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσαν τις Κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας -που θα πάει για ψήφιση με την «κλειστή» διαδικασία των Κωδίκων η οποία δεν επιδέχεται τροπολογίες- μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, που μπορούσε να δεχθεί όσες τροπολογίες ήθελαν.
Επειδή, όμως, αντελήφθησαν στο Μαξίμου ότι η βροχή των ρουσφετολογικών τροπολογίων σε ένα μόνο νομοσχέδιο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης, άρχισαν να διαρρέουν και να καθησυχάζουν ότι δεν θα εισαχθεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Οι εσωκομματικές ανάγκες όμως για την τακτοποίηση των ημετέρων ήταν πολύ μεγάλη, έτσι… θυμήθηκαν ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα για κύρωση από την Ολομέλεια δύο διεθνείς συμβάσεις που έχουν περάσει από τις Επιτροπές, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να βγάλει από το συρτάρι του την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να την καταθέσει χθες το βράδυ στη Βουλή.
Δένδιας από τις ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας»
Έτσι, χθες η Διάσκεψη όρισε σήμερα το απόγευμα να εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια οι δύο συμβάσεις, των οποίων η επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε ολοκληρωθεί από τις 16 Μαΐου, αλλά η ίδια κυβέρνηση δεν τις είχε προτάξει σε σχέση με τα άλλα νομοσχέδια που ήθελε να ψηφίσει την προεκλογική περίοδο…
Το δεύτερο κοινοβουλευτικό κόλπο που έχει ενορχηστρωθεί, όπως φαίνεται, από χθες το απόγευμα είναι να επιστρατεύονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταθέτουν δικές τους τροπολογίες, ώστε να μην εμφανιστούν πολλές υπουργικές.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτικές τροπολογίες δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους πολίτες, σε αντίθεση με τις υπουργικές τροπολογίες που αναρτώνται διακριτά κάτω από κάθε νομοσχέδιο ή σύμβαση στο site της Βουλής.
Απόδειξη του «σκαρφίσματος» είναι ότι λίγα λεπτά μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου υπέγραφε και κατέθετε σε ρυθμούς πολυβόλου πέντε (!) σερί τροπολογίες που αφορούν όλες την εκλογική της περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, κατέθεσε: τροπολογία για την παράταση καταβολής δαπανών της περιφέρειας για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς του 2014 στην Κεφαλλονιά, τροποποίηση όρων δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, τροποποίηση διαδικασιών ρυμοτομικών σχεδίων μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης, τροπολογία για την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σεισμοπλήκτων με ακίνητα ολικής απαγόρευσης χρήσης για τις περιοχές Κεφαλλονιάς, Φθιώτιδας Φωκίδας, από τους σεισμούς που έγιναν την περίοδο 2013-2015. Και μια πέμπτη τροπολογία για τη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο σε δάση και δασικές εκτάσεις κείμενες στα Επτάνησα, για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε από το από 16-11-1836 Β.Δ. περί ιδιωτικών δασών!!!
H νύχτα… της τροπολογίας χθες ήταν μακρά, καθώς αργά κατατέθηκαν άλλες δύο βουλευτικές τροπολογίες: τη μία υπογράφει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα και αφορά την «επιμήκυνση χρόνου διατήρησης ισχύος προϋφιστάμενων βιομηχανικών χρήσεων», με την οποία μεταξύ άλλων τροποποιούνται όροι προστασίας του όρους Αιγάλεω. Και η δεύτερη τροπολογία κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση που αφορά τη «χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε γεωργική γη» ώστε να αντιμετωπίζονται και οι εγκαταστάσεις ζυθοποιίας ισότιμα με τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου