Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.
Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές.
Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Συνταγματικά η προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής είναι 30 μέρες. Και να ήθελα δεν μπορούσα να πάω νωρίτερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάω στις 10 Ιουνίου».
Δείτε live
Νοσοκομεία: Η πολιτική παρέμβαση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας - Τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Ασκληπιείο
«Δεν βλέπω το λόγο να μην ψηφιστούν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες κοινής αποδοχής.
Όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αν δεν νομοθετηθούν τώρα θα επηρεάσουν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, μιλάμε για κρίσιμα ζητήματα, για κοινωνικές ανάγκες. Καλώ την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει. Δεν μιλάμε για φωτογραφικές τροπολογίες αλλά για επείγουσες νομοθετικές διατάξεις.
Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον καλώ να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει και τους κώδικες αλλά και μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα: η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020 κάτι που έχουμε κερδίσει εμείς από τους θεσμούς. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη, την ερχόμενη Παρασκευή, να ψηφίσει ένα θετικό μέτρο για την κοινωνία και τους πολίτες. Να μην απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία».
“Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.
Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.