Στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του, Ξένη Δημητρίου, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Αγγελής περιγράφει το παρασκήνιο σε σχέση με το πώς η κυβέρνηση προσπάθησε μέσω της υπόθεσης να βλάψει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ποινικές διώξεις «τύπου fast track».
Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα, όλα ξεκίνησαν στις 5 Ιανουαρίου, όταν δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε ο ίδιος, η κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας με στελέχη του FBI σε ξενοδοχείο της Βιέννης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπόθεση της Novartis. Το δημοσίευμα ήθελε τον κ. Αγγελή να αρνείται να παραλάβει στικάκι που περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην πολιτικού προσώπου. Η διαρροή αυτή ήταν κομβική ώστε ο κ. Αγγελής να αντιληφθεί τους μηχανισμούς που στήθηκαν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση.
Ο κ. Αγγελής γράφει χαρακτηριστικά προς την κ. Δημητρίου: «Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω (σ.σ.: για τα δημοσιεύματα) είναι η παρακάτω: α) Κάποιος ή κάποια από τους τρεις Ελληνες συμμετέχοντες (Τουλουπάκη – Ντζούρας – Μανώλης) μετέφερε τους σχετικούς διαλόγους σε άγνωστο σε εμένα πρόσωπο το οποίο κατέστρωσε το “σκοτεινό σενάριο”, το οποίο διοχέτευσε αρχικώς σε συγκεκριμένη εφημερίδα “Δημοκρατία” και από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites, β) το άτομο το οποίο εξύφανε την εις βάρος μου σκευωρία έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια “τύπου Ρασπούτιν”, έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις και μυστικών υπηρεσιών, αφού η κατασκευή του σεναρίου για δήθεν στικάκι μόνο σε σενάρια μυστικών υπηρεσιών μπορεί συνειρμικά να οδηγήσει, γ) το άγνωστο αυτό άτομο είχε και ως προφανή σκοπό, γνωρίζοντας και την ευθιξία μου, να με εξουδετερώσει από επόπτη των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αφού η δική μου στρατηγική έρευνας δεν συμφωνούσε με αυτή που είχε χαραχθεί μέχρι τότε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δ) το άτομο αυτό γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης και έχει τις γνώσεις αλλά και τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατά την απονομή αυτής».
Βιασύνη
Μεταξύ των όσων γράφει στις αναφορές του προς την κ. Δημητρίου, ο κ. Αγγελής επισημαίνει ότι από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, θέση στην οποία παρέμεινε μόλις τρεις μήνες, κατάλαβε ότι υπήρχε «βιασύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για την άσκηση διώξεων. Μάλιστα, όταν διαχώρισε τη θέση του από αυτή την προσέγγιση, η κ. Τουλουπάκη τού απάντησε ότι δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας. «Από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε σχετική βιασύνη να ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη για κάποιους πολιτικούς, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και, μάλιστα, χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής. Αντέλεξα ευθέως στη συγκεκριμένη στρατηγική, γεγονός που με έφερε σε ευθεία κόντρα με την κυρία Τουλουπάκη».
Ο αντιεισαγγελέας σε άλλο σημείο των αναφορών του προσθέτει: «Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα (σ.σ.: την κυρία Τουλουπάκη και τους κυρίους Ντζούρα και Μανώλη) να με πληροφορούν διά στόματος κυρίως Τουλουπάκη ότι “θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά”».
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής, όταν ο ίδιος τους ρώτησε με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσουν δίωξη, του απάντησαν: «Με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει».
Μέχρι το διάστημα που ο κ. Αγγελής επόπτευε την έρευνα για τη Novartis σχημάτισε, όπως αναφέρει, την άποψη ότι γινόταν επιλεκτική έρευνα «μόνο για συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες εταιρίες». Αναφερόμενος δε στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Αγγελής επισημαίνει τις συνεχείς αλλαγές στο περιεχόμενο των καταθέσεών του.
Καταγγελίες
Ο αντιεισαγγελέας κάνει ευθέως λόγο για διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ.) εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis. «Η ευθιξία μου οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομά μου με όσα τουλάχιστον περίεργα, παράτυπα και ενδεχομένως παράνομα (άρθρο 239 Π.Κ.) αναφέρω παραπάνω, τόσο δηλαδή στην αρχική από 7-1-2019 όσο και στην παρούσα συμπληρωματική αναφορά μου, το περιεχόμενο των οποίων παρακαλώ να κληθώ (εάν κρίνετε αναγκαίο) να επιβεβαιώσω και ενόρκως».
Ο κ. Αγγελής χαρακτηρίζει, επίσης, «ανεπαρκείς» τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζητεί την αντικατάστασή τους το συντομότερο δυνατόν καθώς, όπως λέει, «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς τη σχετική ποινική έρευνα».
Να βγει η αλήθεια στο φως καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σκευωρία, ζητάει μέσω ανακοίνωσής του το ΚΙΝ.ΑΛ., μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος». «Οσα γράφει για την πολιτική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι συγκλονιστικά. Για άλλη μία φορά γίνεται λόγος για τον επονομαζόμενο “Ρασπούτιν” και το σκοτεινό του ρόλο του στην υπόθεση. Κύριε πρωθυπουργέ, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν;», σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου