«Λάδι στη φωτιά» στις εκτιμήσεις πως τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιλογή παρά τις αντιδράσεις έριξε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Alpha. Eρωτηθείς για τις προθέσεις του Μαξίμου, απάντησε πως «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της μέχρι την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου», αφήνοντας ορθάνοιχτο το «παράθυρο» που η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε, με την πρόωρη κίνηση των διαδικασιών, ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη της θητείας.
Ακόμη και εάν η Βουλή κλείσει λόγω των πρόωρων εκλογών, η σχετική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει ολοκληρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η «μπάλα» βρίσκεται αποκλειστικά πλέον στα χέρια του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως φρόντισε να θυμίσει εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αλλωστε, η μόνη φορά στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν… από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πάλι, με τις προαγωγές των κ. Βασιλικής Θάνου (2015) και Ξένης Δημητρίου (2016). Ωστόσο, αυτό είχε συμβεί για άλλους λόγους και δεν ακολουθούσαν πρόωρες εκλογές, όπως τώρα.
Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα τις αλλαγές θα σημαίνει πως, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα επιλέξει τους ανώτατους δικαστές που θα ηγηθούν της Δικαιοσύνης στο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από άλλη παράταξη… «Αν μπορεί κάποιος να επιλέγει νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας, ας τον επιλέγουμε και έναν χρόνο νωρίτερα», πρόσθεταν με νόημα δικαστικοί κύκλοι, καταγγέλλοντας πως οι θεσμοί γίνονται «λάστιχο» από τέτοιες συμπεριφορές.
Στους δικαστές κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες η αίσθηση πως η κυβέρνηση προτίθεται, παρ’ όλα αυτά, να προχωρήσει στην επιλογή των ανώτατων δικαστών, ωστόσο πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις ποικίλες αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί.
Σε αυτές προστέθηκαν και οι έντονες διαφωνίες έγκυρων συνταγματολόγων, όπως του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μανιτάκη, που έκανε λόγο για «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος». «Μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος», ανέφερε σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος και στην ίδια εφημερίδα, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτος σημείωνε: «Από το βράδυ της 26ης Μαΐου η αποστολή της σημερινής κυβέρνησης έχει περιοριστεί στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ασκήσει αρμοδιότητες που δεν εμπίπτουν στη βέλτιστη δυνατή προετοιμασία των εκλογών που η ίδια εξήγγειλε».
Το κόλπο με την παραίτηση της Δημητρίου και η διάψευση από την Παπασπύρου
Στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου έντονα γίνεται λόγος για άσκηση πιέσεων προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση και να δηλώσει παραίτηση πριν τη λήξη της προβλεπόμενης συνταγματικής θητείας της (συνταξιοδότηση) που συμπληρώνεται την 30η Ιουνίου 2019.
Η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μετά από σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό της για πιέσεις παραίτησης προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνει ότι στοχοποιείται ο θεσμός «του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με προφανή σκοπό όπως συνήθως, τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και την παρεμπόδιση του ελεγκτικού του έργου» και παράλληλα διαψεύδει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Η πλήρης δήλωση της κυρίας Παπασπύρου έχει ως εξής:
«Για μία ακόμα φορά επιχειρείται η στοχοποίηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με προφανή σκοπό όπως συνήθως, τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και την παρεμπόδιση του ελεγκτικού του έργου.
Με ψευδείς αναφορές σε δήθεν έγκυρες πηγές οι οποίες μάλιστα δεν κατονομάζονται, διαδίδονται κακόβουλα και αβάσιμα ψεύδη που θίγουν και υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία τους.
Διαψεύδω πλήρως το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την επικοινωνιακή σκοπιμότητα που εξυπηρετεί σε ένα κρίσιμο πολιτικά χρονικό διάστημα η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε βάρος θεσμών όπως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».
Τι θα κάνει ο Παυλόπουλος
Από εκεί και πέρα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αν κληθεί να υπογράψει το Προεδρικό διάταγμα για αλλαγές στη δικαιοσύνη. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ωστόσο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ως την 30η Ιουνίου ημέρα που έληγε η θητεία Κουτζαμάνη.
Ομως μένει ανοικτό, αν από την 1η Ιουλίου και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης.
ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για τη Δικαιοσύνη
Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ή να λάβει οποιαδήποτε άλλη απόφαση «που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΝΔ, ότι η «υπό προθεσμία κυβέρνηση Τσίπρα» για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις.
Η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».