Νομικοί και πολιτικοί μιλούν για μια ενέργεια την οποία θα αναγνώριζε ως… φάουλ ακόμα και κάποιος αδαής με το ποδόσφαιρο, η δε αλγεινή εντύπωση που προκαλεί ενισχύεται από το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα μεσούσης μιας πρωτοφανούς κρίσης η οποία συνταράσσει συθέμελα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.
Τουλάχιστον άκομψη χαρακτηρίζεται άλλωστε η παρουσία στο «παζάρεμα» του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάου Σακελλαρίου, μία μόλις ημέρα μετά τα τεράστια ερωτήματα που δημιούργησαν οι βαρύτατες καταγγελίες των δύο αντιπροέδρων του δικαστηρίου για τις συνθήκες του… ναυαγίου της διάσκεψης για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Οι δε δηλώσεις του προέδρου περί καθήκοντος των δικαστών να «πιάσουν το σφυγμό της κοινωνίας» ξεσηκώνουν νέα θύελλα αντιδράσεων με αιτιάσεις περί θεσμικού ατοπήματος.
Το «παζάρι»
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Απολογούμενος γιατί καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση εδώ και μία εβδομάδα -προφανώς, επιδιώκοντας κάθε… αποσύνδεση της συνάντησης με τον «εμφύλιο» στο ΣτΕ- ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός του κ. Σακελλαρίου, τις προέδρους Βασιλική Θάνου (Αρείου Πάγου) και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς επίσης την εισαγγελέα Α.Π. Ξένη Δημητρίου και τη γενική επίτροπο Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων, Ευτυχία Φουντουλάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια.
«Πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε, χωρίς καμία μείωση, τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μία αναδιάρθρωση, η οποία δίνει προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι μία μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Μίλησε μάλιστα για κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις προς τους λειτουργούς της Θέμιδος κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια «που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την κατανόηση των προέδρων γιατί οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο προσαρμογής, ωστόσο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου