Ρίχνοντας μια ματιά στην εικόνα των αποτελεσμάτων βλέπουμε πως σε αυτές τις ευρωεκλογές εάν εξαιρέσεις την Ελληνική Λύση και την Μέρα 25, τα λεγόμενα μικρά κόμματα δεν είχαν την τιμητική τους, όπως σε άλλες αναμετρήσεις. Αντιθέτως υπάρχουν περιπτώσεις που… δεν χωνεύονται με τίποτα.
Πηγαίνοντας στην… μαύρη περιοχή με τα ποσοστά κάτω του 3% βλέπουμε πως Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δεν τα κατάφεραν αφού συγκέντρωσαν 1,68% και 1,46%, σημειώνοντας εκλογική συντριβή, αφού στις ευρωεκλογές του 2014, είχαν συγκεντρώσει 6,61% και 2,48% αντίστοιχα.
Το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3% ήταν αυτό του Πάνου Καμμένου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που μέχρι προ λίγων μηνών αποτελούσαν και κυβερνητικό βραχίονα. Η περίπτωση όμως των ΑΝΕΛ χρήζει περαιτέρω εξέτασης, αφού το 0,79% που συγκέντρωσαν δεν συνιστά από μόνο του αποτυχία.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αυτό συμβαίνει γιατί πάνω από αυτό βρίσκονται κόμματα όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,91%, ο Ηλίας Ψινάκης με 0,96%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη με 1,25% ακόμα και το κόμμα του πρώην ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, Νότη Μαριά με 1,28%!
Πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις κομμάτων που μπορεί να μην ήταν στην Βουλή, είχαν, όμως, έμμεση προβολή και παρ όλα αυτά δεν πέτυχαν ούτε να περάσουν το 1%. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το κόμμα της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, Νέα Ελληνική Ορμή, η οποία συγκέντρωσε το… ιλιγγιώδες 0,20%. Θυμίζουμε πως η κυρία Παπακώστα δικαιολογούσε την στήριξή της στην κυβέρνηση λέγοντας πως αποτελεί κυβερνητικό βραχίονα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Ελληνική Ορμή…
Από την άλλη το κόμμα του Σάββα Τσιτουρίδη έφτασε στο 0,15%, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Ο κ. Τσιτουρίδης είχε συζητηθεί στο προεκλογικό σκηνικό λόγω της απόφασης της ΕΡΤ να διακόψει το ζωντανό πρόγραμμά της για να μεταδώσει την ανακοίνωση ίδρυσης του συγκεκριμένου κόμματος…
Όπως φαίνεται ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη σε κόμματα και προσωπικότητες που είχαν άμεση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ…