Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, από τη Λάρισα, για πολιτικές εξελίξεις (μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων), στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τους μύχιους φόβους του ιδίου, υποστηρίζουν πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο.
Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση θα θέσουν τον πρωθυπουργό στη βάσανο της σκληρής κριτικής από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τους τελευταίους μήνες έκαναν «ανακωχή», προκειμένου να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις προσωπικές πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, τόσο για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες όσο και για τα πρόσωπα που περιελήφθησαν στο ευρωψηφοδέλτιο. Η εμφανής ανομοιογένεια που παρατηρείται, για παράδειγμα, στα πρόσωπα της Ελενας Κουντουρά και του Πάνου Λάμπρου, που συμμετέχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, είναι χαρακτηριστική της ιδεολογικής σύγχυσης, για την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής.
Τα εκλογικά αποτελέσματα, που θα αναλυθούν από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγες ώρες, αναμένεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις, ενώ θα αναζητηθούν ευθύνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και για την πλήρη κάλυψη που παρείχε στον Παύλο Πολάκη, για τις συνεχείς ανάρμοστες επιθέσεις που έκανε κατά των αντιπάλων του και κατά της Δικαιοσύνης, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.
Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με παρέμβαση του Μαξίμου, να αποσύρθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το προσκήνιο, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε στο κόμμα είναι μεγάλη, εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω της άσκοπης επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο Νίκος Φίλης ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα έργα και τις ημέρες του Παύλου Πολάκη, με τον οποίο όμως ταυτίστηκε απόλυτα ο κ. Τσίπρας. «Δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Φίλης.
Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, η στρατηγική της σκανδαλολογίας και της ακραίας πόλωσης, αλλά και οι απεγνωσμένες κινήσεις με την παροχή επιδομάτων και την «εξαγορά» ψήφων, με παλαιοκομματικές μεθόδους, την ύστατη στιγμή, αποτελούν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Η μετατροπή από τον πρωθυπουργό της ψήφου μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. για τον Π. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση γλίτωσε τον κ. Τσίπρα από πιθανές διαρροές και μια πιθανή «ανταρσία» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, τώρα το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί ότι με το αποτέλεσμα των εκλογών πολλά από τα στελέχη, που κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική στις επιλογές και τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα, θα… απασφαλίσουν.
Η ομάδα των «53+»
Στη «γωνία» περιμένουν δυσαρεστημένοι βουλευτές που παραγκωνίστηκαν για χάρη των «πασοκογενών» στελεχών, αλλά και η ομάδα των «53+», που έχει δηλώσει ότι προτιμά να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, αντί να ταπεινωθεί στην κοινωνία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, οι «53+» εξακολουθούσαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα από την ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις τους.
«Οι διευρύνσεις και οι συνεργασίες δεν θα πρέπει να γίνονται με όρους αριθμητικής, εκλογικής, κυβερνητικής λογικής ούτε φυσικά με το παλαιό πολιτικό προσωπικό που συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση εκπροσώπησης», υποστηρίζει σε άρθρο του στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και προσθέτει: «Αναγκαία και πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμη η συνάντηση, αλλά χωρίς την προσοχή μας στα παραπάνω ζητήματα θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε “ραντεβού στα τυφλά”».
Προβληματισμός εν όψει των εθνικών εκλογών
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου και για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το κόμμα στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, με πολλά στελέχη να αντιδρούν στην παραμονή εκείνων που θεωρούνται «ξένο σώμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι προερχόμενοι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όπως είναι η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ, αλλά και πολλά στελέχη που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης και ο Στέφανος Τζουμάκας, τους οποίους το ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτηρίζει «γυρολόγους».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι την επόμενη μέρα δεν πρόκειται να υπάρξει αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα και ότι, παρά τη δυσαρέσκεια που αναμένεται να εκφραστεί για τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι έκδηλη η ανησυχία για το κλίμα εσωστρέφειας που αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς θα αναζητηθούν ευθύνες αλλά και εξιλαστήρια θύματα. Επιπλέον, αναμένεται να αναζωπυρωθούν οι κόντρες για τη βουλευτική καρέκλα, καθώς, αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές, πάρα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκονται στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.
Από την έντυπη έκδοση