Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δημοσκοπήσεις: Χωρίς αντίκρισμα η παροχολογία Τσίπρα – Σαφές προβάδισμα για ΝΔ

Νέες δημοσκοπήσεις: Χωρίς αντίκρισμα η παροχολογία Τσίπρα – Σαφές προβάδισμα για ΝΔ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με υποσχέσεις για παροχές που ξεπερνούν τη θητεία της κυβέρνησής του προσπαθεί εναγωνίως ο Αλέξης Τσίπρας να μικρύνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η παροχολογία δεν έχει …αντίκρισμα.

Στη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε χθες ο ΑΝΤ1, μόλις το 2,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο, με το 18,7% να απαντά ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως και το 71,9% να απαντά πως έχει λάβει ήδη την απόφαση να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση, το 60% δεν κρίνει τις εξαγγελίες Τσίπρα ως σημαντικές (41% καθόλου σημαντικές/19% όχι και τόσο σημαντικές) έναντι του 36,9% που τις κρίνει σημαντικές (14,2% πολύ σημαντικές/22,7% αρκετά σημαντικές). Επιπλέον, την ίδια στιγμή, το 40,2% απαντά πως με κυβέρνηση της Ν.Δ. η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα είναι καλύτερη, ενώ το 27,9% εκτιμά πως η οικονομική του κατάσταση θα είναι καλύτερη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Μαξίμου ότι μετά την αναγγελία του προεκλογικού πακέτου από τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι οι αναποφάσιστοι μετακινούνται πλέον προς το κυβερνών κόμμα. Στη δημοσκόπηση της Marc, οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 12%, εκ των οποίων το 32,1% ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το 9,2% ψηφοφόροι της Ν.Δ. και το 9,2% προέρχονται από το Ποτάμι.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ενωση Κεντρώων προέρχεται ακόμη ένα 9,2%, από τη Χρυσή Αυγή ένα 3,8% και από τους ΑΝ.ΕΛ. ακόμη ένα 3,8%. Με αυτά τα δεδομένα, δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καθώς συγκεντρώνει 29,3%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 21,7%, το Κίνημα Αλλαγής 6,3%, η Χρυσή Αυγή 6%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 2,2%, η Ένωση Κεντρώων 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, το ΜεΡΑ 25 και το Ποτάμι 1,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά από 1%. Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η Ν.Δ. διευρύνει το προβάδισμά της σε οκτώ μονάδες, φτάνοντας στο 30,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,6%, το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 6,6%, τη Χρυσή Αυγή στο 6,2%, το ΚΚΕ στο 5,3%, την Ελληνική Λύση στο 2,3%, την Ένωση Κεντρώων στο 2,1%, τη Λαϊκή Ενότητα στο 1,4%, το ΜεΡΑ 25 στο 1,3%, το Ποτάμι στο 1,2%, τους ΑΝ.ΕΛ. στο 1,1%, τους Οικολόγους Πράσινους στο 1,1% και τη Δημιουργία Ξανά στο 1,1%.

Η Marc παρουσίασε και πίνακα εκτίμησης ψήφου με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφασίστων, σύμφωνα με τον οποίο η Ν.Δ. θα κινηθεί από 31,7% έως 39,6%, με κεντρική τιμή το 34,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,9% έως 28,9% με κεντρική τιμή το 26,3%, το ΚΙΝ.ΑΛ. από 6,2% έως 9%, με κεντρική τιμή το 7,6%, η Χρυσή Αυγή από 5,3% έως 8,1%, με κεντρική τιμή το 6,7%, το ΚΚΕ από 4,4% έως 7%, με κεντρική τιμή το 5,7% και η Ελληνική Λύση από 1,8% έως 3,6%, με κεντρική τιμή το 2,7%.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο επικεφαλής της Public Issue Γιάννης Μαυρής, σε ανάλυση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του mavris.gr και έκανε μαζί με το συνεργάτη του Γιάννη Συμεωνίδη, προέβλεψε ότι στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος σε ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρή, το ποσοστό της Ν.Δ. αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές από 30% (κάτω όριο) έως 35% (άνω όριο) και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από 18% (κάτω όριο) ως 24% (άνω όριο).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 14,3 μονάδες η διαφορά

Tinad

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 20 μονάδων στη Ν.Δ. – 7 στους 10 κρίνουν θετικό το έργο της κυβέρνησης

Ανδρέας Ντίνης

Σάλος για το «White House» του Καλογρίτσα: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Evanthia Karra

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon