Το πακέτο παροχών με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα χωρίζεται σε δύο μέρη:
Μέτρα που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα
Μέτρα που αφορούν το 2020 και θα εφαρμοστούν αργότερα
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το 2019 εφαρμόζονται:
- Μείωση φόρου στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
- Παροχή 13ης σύνταξης ως «δώρο Πάσχα»
Το 2020 εφαρμόζονται:
- Κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.
- Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων σε ποσοστό 80% για τους νέους έως 25 ετών. Για νέους έως 29 ετών ποσοστό 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
- Από 1/1/20 μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.)
- Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών. Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.
- Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές ζώνες (Α και Β)
- Φόρος αγροτικών συνεταιρισμών μειώνεται στο 10%
- Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών
- Από 1/1/20 έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα. Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.
«Δεν θα υπάρξει μείωση αφορολογήτου με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σε ερώτηση γιατί δεν ανακοίνωσε παροχές για μετά το 2020 ο κ. Τσίπρας απάντησε:«Δεν θέλουμε να κάνουμε μακρόχρονο σχεδιασμό. Η οικονομία πάει καλά, θα δημιουργηθεί φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και δεν προαναγγείλαμε μέτρα για το 2021-2022. Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για το 2022 ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Να έχετε υπόψη πως είναι μόνιμα τα μέτρα».
«Θα σας παρουσιάσουμε σχέδιο που βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο για να αισθανθεί ο λαός την έξοδο από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα και η οικονομία βρίσκονται σε περίοδο ανάκαμψης», είπα αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια. Ήρθε η ώρα να αρχίσουν να δικαιώνονται οι θυσίες και οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», τόνισε.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε αφήσει εσκεμμένα τα δημόσια ταμεία άδεια και εμείς σήμερα έχουμε καταφέρει πέρα από την έξοδο από τα Μνημόνια να έχουμε απόθεμα ρευστότητας άνω των 31 δισ. ευρώ, πέρα από τη δυνατότητα δανεισμού με φθηνότερο επιτόκιο. Από τα 31 δισ., περίπου τα μισά είναι από τους κόπους του ελληνικού λαού και δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά ούτε και να λιμνάζουμε. Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο λαό και την οικονομία για να διατηρηθεί η ανάπτυξη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Τα 3,6 δισ. θα τα δώσουμε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εξοικονομώντας από τους τόκους. Περίπου 11,5 δισ. θα τα αξιοποιήσουμε για την οριστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση», επεσήμανε.
Επίσης αποκάλυψε πως «ανοίξαμε σήμερα ειδικό λογαριασμό και θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και είναι ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν».
«Χωρίς να παραβιάζουμε ούτε ένα ευρώ τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε προυπολογισμούς με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή 2% του ΑΕΠ», με τη βοήθεια του λογαριασμού, είπε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά μεγέθη του 2018.
«Με βάση της εμπειρία και τις προβλέψεις μας δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος επιπλέον για το 2019 ύψους 1,14 δισ. ευρώ», είπε και συνέχισε αναφερόμενος σε οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια.
«Είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών γιατί οι ενέργειές μας αυτά τα χρόνια έγιναν με σχέδιο και πολύ δουλειά. Είναι η ώρα να γευτούμε τους καρπούς των προσπάθειών μας. Με αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και του λαού στις 26 Μαΐου και τον Οκτώβριο στις εθνικές εκλογές], κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τσακαλώτος: Κεφαλαιοποιούμε την αξιοπιστία
«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι πολύ καλύτερα και μπορούμε να σπρώξουμε την ανάπτυξη και συγχρόνως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτό που παρουσιάσαμε είναι δημοσιονομική πολιτική. Το μέλλον της οικονομίας εξαρτάται από την αναπτυξιακή μας πολιτική, πως θα αντιμετωπίσουμε το εσωτερικό χρέος, πως αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια, είναι πολλά κομμάτια του παζλ. Είναι σημαντικό για το λαό να ξέρει ότι η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε κάποτε έπρεπε να κεφαλαιοποιηθεί και ήρθε η ώρα να την κεφαλαιοποιήσουμε», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Δραγασάκης: Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος
«Η πολιτική που σήμερα ανακοινώνεται είναι ως συμπλήρωμα της ήδη εφαρμοζόμενης αναπτυξιακής πολιτικής» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη που υπάρχει ήδη. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συντελείται σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβράβευσης. Τα σημερινά μέτρα μπορούμε να τα διαβάσουμε και ως άμυνας έναντι της ευρωπαϊκής επιβράδυνσης», επεσήμανε.
«Το μάθημα από τη δική μας κρίση είναι ότι πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις σε όρους καταστροφής πλούτου και κοινωνικών επιπτώσεων επειδή η οικονομία δεν ήταν βιώσιμη και δεν είχαμε ισχυρό κοινωνικό κράτος καθολικής στήριξης. Κάνουμε σήμερα ένα βήμα μπροστά προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Αχτσιόγλου: Προστατέψαμε τις συντάξεις
«Η χορήγηση της 13ης σύνταξης ολοκληρώνει μία συνολική προσπάθεια για να στηρίξουμε συνταξιούχους και ασφαλισμένους και να αναστρέψουμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Το 2016 κάναμε ασφαλιστική μεταρρύθμιση με σαφείς κανόνες και γυρίσαμε την εικόνα της κατάρρευσης. Χάρη στη μεταρρύθμιση προστατέψαμε τις συντάξεις για το 2019 παρά την απαίτηση των δανειστών για περικοπές», επεσήμανε.
«Με τις 120 δόσεις δίνουμε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κλείσουν τις πληγές του παρελθόντος. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα με τη 13η σύνταξη που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα εισοδήματα», κατέληξε.
Οι πολιτικές ανακοινώσεις στο Ζάππειο
Ζάππειο 22 Ιουνίου 2018: Ο Τσίπρας εμφανίζεται με γραβάτα επειδή στο Eurogroup υπήρξε συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ακόμα όμως περιμένουμε την ελάφρυνση χρέους…
Ζάππειο 12 Μαΐου 2011: Ο Αντώνης Σαμαράς για δεύτερη φορά στο Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει νέο σχέδιο για την οικονομία.
Ζάππειο: 7 Ιουλίου 2010: Η πρώτη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά που σαν πρόεδρος της ΝΔ είχε ανακοινώσει το σχέδιό του για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
27 Νοεμβρίου 2009: Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή.
17 Σεπτεμβρίου 2007: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τον προσκαλεί να… κονταροχτυπηθούν για την ηγεσία του κόμματος. Στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2017 ο κ. Βενιζέλος ηττήθηκε και η ηγεσία παρέμεινε στον κ. Παπανδρέου.