Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάτρητο το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: Βρέθηκαν «τρύπες» για νέα πανεπιστημιακά τμήματα

Master στα προεκλογικά παιχνίδια ο Γαβρόγλου: Πολυτεχνεία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και προσλήψεις χωρίς κονδύλι

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Παιδείας ίδρυσε νέα πανεπιστημιακά τμήματα στην εκπνοή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου!

Μέχρι χθες το απόγευμα είχε ήδη δεχθεί τις τροπολογίες των Θεοδώρας Τζάκρη, Γιάννη Σηφάκη και Γιάννη Γκιόλα για την ίδρυση δύο νέων τμημάτων και ακολούθησαν αργά το βράδυ και άλλα! «Αυτό που μόλις είδαμε στη Βουλή αυτή τη στιγμή δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει προηγούμενο, υπουργός σε νομοσχέδιο να κάνει δεκτές τόσες βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ιδρύουν τμήματα πανεπιστημίου», σχολίασε σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία πριν από λίγες μέρες είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τον Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα αδιάσπαστο σχέδιο που συζητείται εδώ και ενάμιση χρόνο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο υπουργός Παιδείας βρήκε μία «τρύπα» στο αδιάσπαστο σχέδιό του για να ιδρύσει -τουλάχιστον- δύο τμήματα, κάνοντας τη χάρη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Αυτά τα τμήματα θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019! Δηλαδή σε λίγους μήνες ο υπουργός υπόσχεται ότι θα βρεθούν τα χρήματα και το προσωπικό να στελεχώσουν τμήμα Μουσειολογίας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα το Αργος.

Παράλληλα, ανάμεσα στις εκπρόθεσμες τροπολογίες που έγιναν δεκτές προβλέπεται 25% αύξηση μορίων για τα παιδιά θανόντων στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου στην Κρήτη, ενώ εισαγωγή καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων προβλέπεται για τους υποψηφίους στη Ζάκυνθο, λόγω σεισμικών δονήσεων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής.

Πυρά από Κουράκη

Ανατροπή του άρθρου 16 βλέπει ο Τάσος Κουράκης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τη διάταξη για την επαγγελματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων. «Νομίζω ότι, αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη δεν θα έχει νόημα να περάσει κάποιος στην Ιατρική ή τη Νομική στο δημόσιο πανεπιστήμιο αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από ένα κολέγιο. Νομίζω, κύριε υπουργέ, ότι κινούμαστε οριακά, έως ότου να διολισθήσουμε στην ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος», είπε ο Τάσος Κουράκης.

Είναι η δεύτερη φορά που δέχεται πυρά ο Κώστας Γαβρόγλου γι’ αυτό το άρθρο, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε ενημέρωση από το περιβάλλον του Νίκου Φίλη σχετικά με την κατάργηση του ΣΑΕΠ, του οργάνου που μέχρι πρότινος είχε αναλάβει την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

Αλλαγές στα ΕΠΑΛ

Νέα δεδομένα προβλέπονται για την εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με τροπολογία, το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τρεις βαθμίδες ποσοστών ανά τμήμα, καθώς πλέον καταργούνται τα ΤΕΙ, στα οποία διοχετεύονταν στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στις Πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι αποκλείονται από κατηγορίες σχολών όπως Νομική, Φιλοσοφική, Μαθηματικό, Κοινωνιολογία καθώς δεν υπάρχουν συναφείς τομείς, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα.

Σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε πολυτεχνικές σχολές, τμήματα Ιατρικής, Οδοντριατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικών καθώς και τμημάτων Φυσικής, Βιολογίας Γεωλογίας, εφόσον είναι συναφή με το αντικείμενο που σπούδαζαν στο ΕΠΑΛ. Σε ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα συναφή τμήματα των ΤΕΙ που έχουν μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμια, όπως οι τετραετείς πολυτεχνικές σχολές και τα παραϊατρικά. Τέλος, σε ποσοστό 20% έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις τουριστικές σχολές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Υπ. Παιδείας: Αυτά είναι τα πέντε fake news για τα σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Δεν ανοίγουν αύριο όλα τα σχολεία – Ποια θα παραμείνουν κλειστά

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Κεραμέως: Αν υπάρξουν κρούσματα αυτομάτως θα κλείνει το σχολείο

Evanthia Karra

Αθλητικό νομοσχέδιο: Ολυμπιοκίνες προσυπογράφουν τις μεταρρυθμίσεις Αυγενάκη

Δημήτρης Ντόγκας

Ο κορωνοϊός «παγώνει» μέχρι τον Μάρτιο τον βασικό μισθό

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος: Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους

Tinad

Τριήμερη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ.:«Στρόφιγγα» και «ειρηνοποιοί» στις διαδηλώσεις

Μιχάλης Μάρδας

«Κόκκινο» στα πλαστικά μιας χρήσης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μιχάλης Μάρδας