Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο χρεοκοπίας εξέφρασε σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» o επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ο Γερμανός αξιωματούχος της Ε.Ε. σημειώνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής στη χώρα.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση στην αξιολόγηση αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πώς είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών.
«Στο τέλος Ιουλίου υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα λόγω της πληρωμής ομόλογου. Είναι κρίσιμο να κλείσει η συμφωνία για να λειτουργήσει εύρυθμα η οικονομία και να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης», σχολιάζει για την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας.
Τονίζει δε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. «Από τις αρχές του 2015 υπήρξε ένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις το οποίο επηρέασε δραστικά την οικονομία οδηγώντας την ξανά σε ύφεση. Συνολικά όμως η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Η χώρα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού».
Σε ερώτηση γιατί αυτή τη φορά το μνημόνιο θα λειτουργήσει ο επικεφαλής του μηχανισμού σταθερότητας στήριξης τονίζει πως η κύρια διαφορά είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το Σεπτέμβριο εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.
«Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεργάζεται καλά με τους θεσμούς».
Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει επιπλέον πώς η Ελλάδα ήταν διαφορετική περίπτωση από άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) διότι είχε εξαρχής σημαντικότερα προβλήματα από άλλες χώρες, ενώ η δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.