Ακόμη κάλεσε τις δυνάμεις της προοδευτικής Αριστεράς σε συσπείρωση στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ και για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση της διαφοράς, αλλά χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη λύση που επιτεύχθηκε.
Ο κ. Σημίτης μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Παπαστεργίου, με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση» και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα, ώστε «από τη θέση των ουραγών της Ευρώπης να επαναπροσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Σε καθοδική πορεία η χώρα
«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς».
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».
Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» καθυστερεί, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους και τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους.
«Οι τράπεζες έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Δεν διαθέτουν τα κεφάλαια τα οποία επιβάλλεται να έχουν, ώστε να μην περιέλθουν σε αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους απέναντι στους καταθέτες. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Το κυβερνητικό συμφέρον των απατηλών εντυπώσεων υπερέχει σήμερα της ανάγκης προστασίας των μικροκαταθετών», παρατήρησε και ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές, πελατειακές κυβερνήσεις»
ΣΥΡΙΖΑ: 10 χρόνια από την αυτ-απάτη του Τσίπρα - Ο ΕΤ θυμάται τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά»
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές, πελατειακές κυβερνήσεις», παρατήρησε και επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είπε ότι «προέρχεται από την άκρα Δεξιά» και τόνισε πως αποδίδει παράνομες πράξεις σε όσους ασκούν κριτική, τις οποίες φαντάζεται ο ίδιος και δεν μπορεί να αποδείξει. Οι παράνομες αυτές πράξεις αφορούν μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης και ποτέ δεν έχει κινητοποιήσει τα όργανα του κατά στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.
«Διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός. Ταχύτατα η ανταλλαγή απόψεων παίρνει τη μορφή ύβρεων προς όσους την αμφισβητούν, απειλών δικαστικών διώξεων ή και συγκεκριμένων ενεργειών τόσο των κυβερνητικών οργάνων όσο και της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Σημίτης.
«Σε αδυναμία, για χρόνια ακόμα, η ελληνική οικονομία»
Όπως είπε, «κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας».
Τόνισε πως είναι «μεγάλο σφάλμα να λέμε ότι σε 2-3 μήνες θα αλλάξουν τα πράγματα», γιατί, όπως είπε «η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε αδυναμία για χρόνια ακόμα».
«Μη ικανοποιητική» η λύση με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την πίστη του στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο και ως εκ τούτου είπε ότι η εκκρεμότητα στη διαφορά μας με τη γειτονική χώρα έπρεπε να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί, αλλά χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη λύση που επιτεύχθηκε.
Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η Συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις, για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες», όμως «η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της – γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει-και το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».
«Διαφορετικότητα με ενότητα στο ΚΙΝΑΛ»
Αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής Αριστεράς στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής, παρά την κριτική για τη μέχρι τώρα πορεία του ΚΙΝΑΛ, παρά τις διαφορετικές γνώμες, ώστε να συνεχισθεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Τάχθηκε υπέρ της «διαφορετικότητας με ενότητα» και σημείωσε: «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε του δύο μεγάλους αντιπάλους, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξοβελίσουν την κριτική γνώμη, να ισοπεδώσουν την άλλη άποψη. Εμείς είμαστε η εγγύηση της δημιουργικότητας».
Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της δικής του διακυβέρνησης και είπε χαρακτηριστικά: «Σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα είμαστε τώρα ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη στη στην Ευρωζώνη 2000-2004 η Ελλάδα είχε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Υπό μία προϋπόθεση: Να το θελήσουμε να αγωνιστούμε».
Η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. μας οδήγησε στην κρίση
Άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι η πολιτική του οδήγησε στην κρίση, καθώς αύξησε αλόγιστα τις δαπάνες μετά το 2004.
«Ήταν το πρωτοφανές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009», είπε και συνέχισε: «Θυμίζω ότι κατά τη Ν.Δ. και τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το έλλειμμα ήταν 6%, στην πραγματικότητα, όμως, όπως προέκυψε από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και τη σχετική έρευνα της Ε.Ε. ήταν 15%. Να θυμηθούμε τη δίωξη του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, επί χρόνια, γιατί είπε την αλήθεια».
Ο Βαρουφάκης θεωρούσε «ηλιθίους» τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης
Χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δημοψήφισμα του 2015 και επιτέθηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «θεωρούσε ηλιθίους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους έκανε μαθήματα στις συνεδριάσεις του Eurogroup».
Είπε, ακόμα, πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τη δική της πολιτική και δεν χρειάζεται τη στήριξη της Ε. Ε. «κατέληξαν σε γελοιοποίηση της χώρας και σε στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Τσίπρα».
Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη θλίψη του για όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και λυπηρά, αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε και είπε πως θα έπρεπε να πάρουν αμέσως αποφάσεις αντί να παίξουν ξύλο.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου, λέγοντας πως «η ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα – με θέληση, επιμονή και αγώνα».
Πριν την ομιλία χαιρετισμό στην εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο “Καψής” απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Παπαστεργίου.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Πασχαλίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Πάχτας, Λευτέρης Τζιόλας, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος κα.
Λίγο πριν το μεσημέρι ο κ. Σημίτης μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου περπάτησε στη νέα παραλία από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς.
Τσακαλώτος: Ο κ. Σημίτης παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς που δεν διδάχθηκαν από την κρίση
Απάντηση στην παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο τουίτερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ανήρτησε το εξής:
«Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τony Blair, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση».