Χαρακτήρισε μάλιστα «ολέθριες» κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα, ενώ τόνισε πως δεν πρότεινε τίποτα για «σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, ανοιχτή Παιδεία, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς, σταθερή φορολογία, απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές».
Αντέτεινε πως η Ν.Δ. παρουσίασε συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα και κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων και αποσαφήνισε ότι διατάξεις που απορρίφθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ διατάξεις που ψηφίστηκαν μόνο από το κυβερνών κόμμα δεν θα συζητηθούν από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία. «Τέτοιες διατάξεις είναι η απλή αναλογική, τα δημοψηφίσματα, ο χωρισμός Εκκλησίας-κράτους και άλλοι ιδεοληπτικοί «νεωτερισμοί» του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους απορρίπτουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Μην μπαίνετε καθόλου στον κόπο, αυτές δεν πρόκειται να συζητηθούν καθόλου από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία», διαμήνυσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα ότι η επόμενη Βουλή θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων, καθώς και ότι «από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε τελικά αναθεωρητέο, η μόνη πρόταση που υπάρχει ουσιαστικά στο τραπέζι είναι να εκλέγεται ο ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία».
Η Πειραιώς έδωσε όμως σκληρή απάντηση και στον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα για τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86. «Ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει ιδέα τι λέει είτε, το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη», τόνισαν γαλάζιες πηγές, οι οποίες σημείωναν πως «η Ν.Δ. ψήφισε σύσσωμη την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως άλλωστε πρώτος είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006, όταν ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα».
Υπογράμμισαν ότι ο λόγος που δεν ψήφισε μία «ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου» ήταν διότι «είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος». «Επομένως, ακόμη και αν περνούσε η πρόταση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό, πόσω μάλλον ευρωπαϊκό», τόνισαν οι ίδιες πηγές και καταλόγισαν στον κ. Τσίπρα ότι «είπε για μια ακόμη φορά εν γνώσει του ψέματα χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι ευτελίζει τη συζήτηση για μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση».
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο στην ομιλία του και για κυβέρνηση «κουρελού», στην οποία καταλόγισε «ψέματα, σκευωρίες, διχασμούς» και ένα «τεράστιο κύμα χυδαίας προπαγάνδας και φτηνής δημαγωγίας», ενώ κατήγγειλε ότι σε μία «απέλπιδα προσπάθεια τάζει και διορίζει μέχρι την τελευταία στιγμή, μπας και συγκρατήσει μερικές ψήφους».
«Ακόμα και μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Εκείνος που έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας μιλά για αντιλαϊκά μέτρα τα οποία δήθεν έρχονται. Μέτρα τα οποία ούτε εξαγγείλαμε και ούτε θα εφαρμόσουμε. Ομως η πραγματικότητα είναι σκληρή, δεν αλλάζει με ύβρεις, ψέματα και συκοφαντίες», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι «ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει τις εκλογές της 26ης Μαΐου σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν, πια, περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, εύκολες διαμαρτυρίες και άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων». «Το μήνυμα που θα σταλεί πρέπει να είναι ηχηρό. Καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ολα κρίνονται στην κάλπη. Εκεί θα αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα. Η ανάπτυξη με την καθυστέρηση. Η αξιοπρέπεια με τον κυνισμό. Ο πραγματικός πατριωτισμός με τον τυχοδιωκτισμό».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου