Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιτέθηκαν με συνεντεύξεις τους το τριήμερο στους δημοσκόπους, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στην προσπάθειά τους να πείσουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το παιχνίδι των εθνικών εκλογών «παίζεται».
Η ίδια γραμμή θα ακολουθηθεί και σήμερα και τις επόμενες ημέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπάρχουν πλέον στις μετρήσεις στοιχεία που η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται -έστω και επιλεκτικά, όπως έκανε το τελευταίο διάστημα- για να δίνει μία άλλη εικόνα, διαφορετική από αυτή της πραγματικότητας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει την άμυνά της μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για μη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι αυτός ο μήνας, μέχρι το επόμενο Eurogroup του Απριλίου, είναι κρίσιμος για το σχέδιο νόμου για την προστασία α’ κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, που έχει λήξει από τις 28/2, το πλαίσιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, για τις οποίες έχει προσωπικά δεσμευθεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Την Πέμπτη, στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα φανεί και αν οι διαρροές της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιο τέχνασμα σχετικά με την ψήφιση της διάταξης για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και διάλυσης της Βουλής, άρα και διενέργειας πρόωρων εκλογών, ισχύουν.
Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την ντρίπλα της Ν.Δ. να ψηφίσει θετικά τη σχετική πρόταση και έτσι να συγκεντρώνει περισσότερες από 181 ψήφους, με αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρηθεί, με το περιεχόμενο που η νέα πλειοψηφία θα αποφασίσει, με 151 ψήφους. Από τότε υπήρξαν πολλές φήμες και σενάρια ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να μην ψηφιστεί η σχετική διάταξη με 181 ψήφους, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να μπλοκάρει το 2020 τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι προτείνει από τώρα την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου για να πείσει ότι δεν σχεδιάζει τη λεγόμενη «Δεξιά παρένθεση». Επειδή όμως με αυτόν τον τρόπο αφενός υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αφετέρου δεν υπάρχει θεσμική λύση, η Ν.Δ. επέμεινε στην ψήφιση της διάταξης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν άλλα σενάρια (όπως π.χ. μαζική αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) που θα γελοιοποιούν για άλλη μία φορά τους Θεσμούς. Πρόσφατα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετοιμάζει κάποιο «κόλπο» και θα ψηφίσει κανονικά τη διάταξη, αποδεικνύοντας ότι δεν απεργάζεται και σχέδια περί «Δεξιάς παρένθεσης» κ.λπ.
Ολα δείχνουν πως μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει και την τροπολογία που θα αλλάζει τη διάταξη που απαγορεύει σε εν ενεργεία βουλευτές να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι ελήφθη η απόφαση η κυβέρνηση να βρει τον τρόπο, ψηφίζοντας μία νέα διάταξη, ώστε η Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ. και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που στήριξαν την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών, να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φέρεται να τους έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας.
Αν ισχύουν τα όσα πρόσφατα είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μελετάται μία διάταξη που θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάλουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή και θα τους υποχρεώνει να παραιτούνται από την έδρα τους μόνο αν εκλεγούν. Εμμέσως, πρόκειται για άλλη μία παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει εκλογές τον Μάιο, ανεξαρτήτως όσων λέγονται για Οκτώβριο, καθώς η διάταξη μεταφέρει για μετά τις ευρωεκλογές και δεν λύνει το πρόβλημα απώλειας της πλειοψηφίας, που σήμερα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χάσει τις δύο έδρες της κ. Κουντουρά και του κ. Δανέλλη για να μη χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, δε θα θέλει να τη χάσει και μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον οι δύο τους εκλεγούν, αν η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να συνεχίζει ως τον Οκτώβριο. Το ερώτημα λοιπόν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει μία διάταξη που μεταφέρει απλώς το πρόβλημά του δύο μήνες μετά χωρίς να το λύνει ενώ θα είναι στην κυβέρνηση και μετά τις ευρωεκλογές ή έχει αποφασίσει να γίνουν οι εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, οπότε λύνει το θέμα τώρα για να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες Κουντουρά και Δανέλλη για την Ευρωβουλή, χωρίς να νοιάζεται τι θα γίνει, είτε εκλεγούν είτε δεν εκλεγούν;
Ολα δείχνουν ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. Στους τρεις νυν ευρωβουλευτές (Στ. Κούλογλου, Δημ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα) όλα δείχνουν ότι θα προστεθούν και ονόματα υπουργών, με φαβορί για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.
Οσο πλησιάζουν στις ανακοινώσεις, προκύπτουν και νέα ονόματα όπως αυτό της Α. Παπαδημητρίου-Τσάτσου, κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου που δεν είναι πια στη ζωή και συζύγου του συνταγματολόγου και στενού συνεργάτη του Κ. Σημίτη, Γ. Παπαδημητρίου, που πέθανε το 2009, η οποία είχε εκλεγεί με την παράταξη του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής και παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβούλου, ενώ στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συμπεριληφθεί και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου