Την απίστευτη αυτή δήλωσε έκανε κατά την διάρκεια των εργασιών τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ που είπε «Δεν είναι αποδεκτό και θα έχει συνέπειες».
Ο Τούρκος βουλευτής του Ερντογάν, Αχμέτ Γιλντίζ ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. «Αν υπάρχει ανάγκη εξόρυξης υδρογονανθράκων αυτή μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή.
Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν (το μοίρασμα των κοιτασμάτων) η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Στο ίδιο προκλητικό μήκος μήκος για τις τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό εμφανίσθηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο! Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά.
Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Ποια ήταν η ελληνική απάντηση, έτσι όπως εκφράστηκε από κυβερνητικούς βουλευτές; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης, «ξεφούρνισε» στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία». Εάν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να… λύσει και τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σχέσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να φοβόμαστε για τα χειρότερα…