«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να διαβάζει την ομιλία για το Σύνταγμα σκέφτηκα πως ευτυχώς που το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά. Διαπίστωσα μια άγνοια. Σας είχα καταθέσει πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Τότε σας έλεγα να ψηφίσει η ΝΔ τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα της ΝΔ και έτσι να προκύψει πλειοψηφία 180 βουλευτών από αυτή τη Βουλή και η επόμενη Βουλή να επικυρώσει» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο λαός όταν προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε τα άρθρα, σας επαναλαμβάνω την πρόταση: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα να ψηφίσουμε και εμείς. Όχι μισές δουλειές κ. Τσίπρα. Αν πιστεύετε στη δύναμη της λαϊκής εντολής δεν έχετε φόβο να φοβηθείτε την πρότασή μας. Οι ερχόμενες εκλογές έχουν να κάνουν και με το Σύνταγμα», τόνισε.
«Το Σύνταγμα ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται του πολιτικού και πολιτειακού χάρτη. Πράγματι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας μας, ορίζει τις πτυχές της ζωής στη χώρα. Πρέπει να ανταποκρίνεται στο σήμερα και το αύριο. Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν πρέπει να αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία λόγω αδυναμίας πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η Αναθεώρηση είναι ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Εδώ και μία δεκαετία η πατρίδα μαστίζεται από βαθιά κρίση, η συνοχή της κοινωνίας απειλείται, ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο εξουσίας, παραβιάστηκαν βάναυσα οι γραμμές ανάμεσα στις εξουσίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια αναγέννηση. Οι Θεσμοί χρειάζονται ανασυγκρότηση και κύρος. Μια νέα Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, αλλά ένα Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις παθογένειες. Θα προχωρήσουμε μπροστά με μια νέα, τολμηρή αναθεώρηση» είπε και συνέχισε:
«Έχουμε καταθέσει πρόταση αναθεώρησης σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιες από τις προτάσεις με ανοιχτό πνεύμα. Να βάλει το καλό της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο του κόμματος. Στην Αναθεώρηση κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος. Στη ΝΔ δεν έχουμε πολιτική πειθαρχία στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις».
«Στις δύο προτάσεις, που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές, αναδεικνύονται, κάποιες, λίγες, καλοδεχούμενες συγκλήσεις. Αποδεικνύονται όμως και οι μεγάλες διαφορές μας. Άλλωστε στον καθρέφτη της Αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει την πατρίδα μπροστά, ποιος κοιτάει το μέλλον. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός».
«Είχα πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για το πολιτικό του συμφέρον και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο πλειοψηφία-κουρελού. Ας μας απαντήσει πως ορίζεται όταν βουλευτές ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ανταλλάζουν τις συνειδήσεις του με καρέκλες. Πως ορίζει κανείς μια πραγματικότητα με βουλευτές που δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν δώσει προκαταρκτικά την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα; Οι βουλευτές επιστρατεύονται για να μετατρέψουν την μειοψηφία σε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, με έξι βουλευτές τριγύριζα. Η Αναθεώρηση είναι αρμοδιότητα των βουλευτών και μόνο, θέλει καθαρές θέσεις. Πρέπει όλοι να κάνουμε μα υπέρβαση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πριν τρία χρόνια είχατε προαναγγείλει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόσωπα που δεν είχαν γνώσεις και δημιούργησαν Επιτροπή. Αλλά και το πόρισμα δεν λήφθηκε υπόψιν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
«Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η αναθεωρητική διαδικασία παίρνει χρόνο για να συζητηθούν σε βάθος οι αλλαγές. Όμως η κυβέρνηση άφησε την Αναθεώρηση στο ράφι. Κύριε Τσίπρα την θυμηθήκατε 31 μήνες μετά αφότου πήρατε την εξουσία. Επιβεβαιώσατε πως δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα. Η Αναθεώρηση θα εξελιχτεί σε ακόμα μία χαμένη ευκαιρία. Σε δύο συνεδριάσεις εξετάστηκαν όλα τα θέματα», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε «αν αυτός σας πέφτει βαρύ και δύσπεπτο, επειδή προεξοφλείτε το εκλογικό αποτέλεσμα, σας έχω άλλη πρόταση».
«Για μας τα άρθρα 16 και 24 είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει δύο άρθρα που θέλει η ΝΔ να ψηφίσει και θα το κάνει, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει στην αλλαγή των άρθρων 16 και 24.
«Αν έχετε τέτοια πίστη στην εκλογική σας επικράτηση, φαντάζομαι ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα» επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως το κόμμα προτείνει τις αλλαγές του άρθρου περί ευθύνης υπουργών και βουλευτών και για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είπε πως σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να κάνει 10.000 προσλήψεις.
«Εξευτελίσατε το θεσμό των δημοψηφισμάτων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επεσήμανε πως «είναι ανέντιμη η πρόταση σας για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κύριε Τσίπρα είστε αθεράπευτα κυνικός. Είστε ο τελευταίος που πρέπει να μιλά γι αυτό», είπε.
«Αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή σε κεφάλαια του Συντάγματος για την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση, το Περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο προς το παρών πως έχετε αποδεχτεί δύο άρθρα από αυτά που έχουμε προτείνει ως αναθεώρηση: ένα αφορά τα δικαιώματα τα κοινοβουλευτικών μειοψηφιών, δεν είναι τυχαίο», είπε
Οι τρεις άξονες:
- Διασφάλιση πολιτικής ομαλότητας και ισορροπίας θεσμών για εύρυθμη λειτουργία κράτους και Δημοκρατίας.
- Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και προοπτική της χώρας. Θέλουμε διατάξεις που θα διευκολύνουν τη δημιουργία ορθολογικού περιβάλλοντος
- Προωθούμε προτάσεις για αλληλεγγύη στη βάση της κοινωνίας και την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κράτους.
«Θέλουμε σταθερό εκλογικό κύκλο και ναι αποσυνδέουμε την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την πολιτική σταθερότητα. Κύριε Τσίπρα συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο για να μην διαλύετε η Βουλή αν δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών αν αποτύχει μετά από κάποιες φορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν εγκρίνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Δημόσια Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, όπως και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής» τόνισε.
«Η αυριανή ψήφος αποκτά πρόσθετη σημασία επειδή κατατείθετε 100 μέρες πριν την ψήφο του ελληνικού λαού. Οι πολίτες θα κρίνουν, θα δουν ποιος είναι με μια προοδευτική αντίληψη του κράτους δικαίου και ποιος οδηγεί τη χώρα σε θεσμική παράλυση. Στη ζυγαριά θα βάλουν και όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια και την εθνική πληγή με τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ομαλή πολιτική ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγχρονο καταστατικό χάρτη. Η ποιότητα των Θεσμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πλούτο της. Η αλήθεια είναι ότι καλή Δημοκρατία είναι η λειτουργική Δημοκρατία. Γι αυτό θα ψηφίσουμε εμείς αύριο και οι Έλληνες πολίτες. σε κάθε κάλπη της 26ης Μαΐου θα αναμετρηθούν η αλήθεια με το ψέμα. Από κάθε κάλπη θα ακουστεί το μήνυμα της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι Έλληνες μπορούμε και αξίζουμε καλύτερη. Μία καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο Σύνταγμα για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», κατέληξε.
Τσίπρας: Πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα
O Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη Βουλή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες προβλέπεται η καθιέρωση… λαϊκών δημοψηφισμάτων.
Ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
Α’ Άξονας
- Κατοχυρώνουμε την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Ουσιαστικά να προτείνεται νέος πρωθυπουργός σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας.
- Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με εκλογές
- Άμεση εκλογή ΠτΔ από λαό αν αποτύχει από τη Βουλή
- Ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής για να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον λαό και μόνο, όχι άλλα κέντρα εξουσίας.
- Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος
Β’ Άξονας
Αφορά την αποκατάσταση της πολιτικής ζωής. Πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστία των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Προτείνουμε:
- Την τροποποίηση του άρθρου 86 που συμβολίζει τη μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα. Πρόκειται για την αντίληψη περί νόμιμης ιδιοκτησίας της εξουσίας, μία κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι έχει ειδικά προνόμια σε σχέση με όλους τους πολίτες. Η παραγραφή κουκουλώνει συστηματικά τη διαφθορά που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο των παχέων αγελάδων και του παλιού πολιτικού συστήματος. Εκτιμούμε όταν δεν έμπαινε τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την ακρόαση σήμερα.
- Περιορισμός βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που θεωρούν άσκηση καθηκόντων του βουλευτή. Δηλαδή να μην ζητάτε κάθε φορά η άρση ασυλίας, να γίνεται το αντίθετο, να ζητείται ασυλία.
- Αφορά την κατοχύρωση περιορισμένων θητειών για κάθε βουλευτή για να μην δημιουργούνται δίκτυα που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο. Πρόκειται για μια πρόταση με συμβολική αξία: Να σταματήσει η σπέκουλα στην κοινή γνώμη ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.
Γ’ ‘Αξονας
Αφορά την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Δικαιώνουμε ένα μαζικό λαϊκό αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία.
- Προτείνουμε καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος. Προτείνουμε με δημοψήφισμα να ακυρώνετε κάθε συνθήκη που δίνει σε ξένους οργανισμούς δικαιώματα της χώρας.
Δ’ Άξονας
- Εξορθολογισμός σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.
Ε’ Άξονας
- Προστασία λαϊκών δικαιωμάτων.
«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλησε αρχικά να σαμποτάρει τον διάλογο, ακολούθως επέλεξε να παίξει παιχνίδια, πολλές φορές που αναδεικνύουν μία αντιθεσμική συμπεριφορά, παιχνίδια συναλλαγής, να μετατρέψει τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε μια παρτίδα πόκερ. Όταν λέω έπαιξε παιχνίδια, στην αρχή μας έλεγε αν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεών μας θα μπούμε στη διαδικασία, αν δεν δεχτείτε θα αποχωρήσουμε. Κάτω από την λαϊκή κατακραυγή υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επιμένατε στη θέση της μη συμμετοχής τότε θα επιβεβαιώνατε πως διαφωνείτε στην αλλαγή του άρθρου 86 και θα σας δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα. Συνεχίζατε να παίζετε ένα παιχνίδι θεσμικά αποκρουστικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα, μετά από πολύ σκέψη συνεχίζετε τα θεσμικά παιχνίδια: διαφωνείτε με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λέτε ότι θα την ψηφίσετε, μετά προσθέτετε ότι αυτή η πρόταση δεν θα σας δεσμεύει και άμα τρομάρα σας γίνεται πρωθυπουργός θα κάνετε ότι θέλετε εσείς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας αποφάσεις δικαστηρίου» είπε ο κ. Τσίπρας και προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.
«Κατανοώ ότι σας εκνευρίζω αλλά θα συνεχίσω. Όμως η στάση σας είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι αν το θέμα σας είναι πως αν είστε τόσο σίγουρος πως θα κερδίσετε τις εκλογές και θα έχετε τους 151, γιατί δεν ψηφίζετε όλα τα άρθρα; Γιατί; Δεν σας καθοδηγεί η σιγουριά. Θα σας πω μονάχα τούτο: Το 1985 όταν έγινε η αναθεώρηση για το άρθρο 82 που αφορά τον ΠτΔ, υπήρξε βούληση της κυβέρνησης που είχε πλειοψηφία, να μειώσει τις αρμοδιότητες του ΠτΔ. Διαφώνησε τότε η ΝΔ με αρχηγό τον αείμνηστο πατέρα σας. Ουδέποτε όμως βγήκε να πει ψηφίστε με γιατί εγώ που διαφωνώ θα αλλάξω τις αρμοδιότητες του ΠτΔ» είπε και τόνισε:
«Κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως θέλουμε και φέρνουμε στη Βουλή πρόταση για την αποσύνδεση προεδρικής εκλογής από διάλυση της Βουλής. Τάχα αυτό που σας απασχολεί είναι πως αν κερδίσετε τις εκλογές θα σας δημιουργήσουμε πρόβλημα. Μας λέτε πως απασχολεί το δήθεν θεσμικό ζήτημα μιας υποκρύπτουσας δικής μας πολιτικής σκοπιμότητας. Εγώ, πριν από λίγες μέρες, έχω δεσμευτεί πολιτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο σημερινός ΠτΔ εκτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του και θα τον προτείνουμε ξανά. Εσείς τι λέτε γι αυτό το ζήτημα; Εσείς επιμελώς αποφεύγετε να τοποθετηθείτε. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ», είπε ο πρωθυπουργός.
«Σε ότι μας αφορά, με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Κάνουμε μεταρρύθμιση με ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Εμείς παιχνίδια δεν θα παίξουμε. Λέμε στο λαό ότι στις επόμενες εκλογές, το Φθινόπωρο, θα συγκρουστούμε πολιτικά και ιδεολογικά με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για το ποια Ελλάδα θέλουμε και η επιλογή του λαού έχει βαριά ευθύνη. Είτε θα δώσει σε εμάς τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος είτε θα δώσει στον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ τη δυνατότητα να παλινορθώσουν το παλιό σύστημα εξουσίας. Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», επεσήμανε.
«Προς Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ: Όσα σχέδια, όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει, να ξέρετε ότι με 90 βουλευτές στην επόμενη Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Περισσότερα σε λίγο…