Η κυβέρνηση, φοβούμενη τις αντιδράσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, προτείνει την παραμονή των ιερέων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ταυτόχρονα τη δημιουργία Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο τις οποίες στη συνέχεια ενδέχεται να μοιράσει σαν προεκλογικό δωράκι.
Ετσι, λοιπόν, και παρά τις αρχικές της δεσμεύσεις, τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρά σε διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, αντιθέτως θολώνει περισσότερο τις σχέσεις των δύο θεσμών, μετατρέπει την Εκκλησία σε μια ιδιότυπη ΔΕΚΟ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει προεκλογικά «μπόνους». Από όλη αυτή την ιστορία χαμένο, ως φαίνεται, βγαίνει αποκλειστικά το ελληνικό κράτος, καθώς από τη μια θα συνεχίζει πληρώνει τους ιερείς και από την άλλη θα επιβαρύνεται και με τη μισθοδοσία επιπλέον 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Μένει τώρα αν θα δεχτούν τις προτάσεις αυτές η Ελλαδική Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο (σ.σ.: σήμερα η αντιπροσωπία του συναντιέται με τον υπουργό Παιδείας) και της Εκκλησίας της Κρήτης. Πάντως, εξαρχής έχουν θέσει βέτο σε οποιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται στους κόλπους των ιερέων. «Παραμένουμε στις θέσεις μας και επιμένουμε στη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα», λένε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ιερωμένοι.
Το σχέδιο
Το σχέδιο δόθηκε χθες στην Επιτροπή Διαλόγου της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία θα το επεξεργαστεί και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ιεραρχία (πιθανότατα θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου) για τις τελικές αποφάσεις. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δέχεται κανόνες Δημοσίου για τους ιερείς, το ύψος των υφιστάμενων μισθών τους δεν θα επηρεαστεί και θα καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και το ειδικό μισθολόγιο αρχιερέων.
Οι συνταξιούχοι δεν θα υποστούν αλλαγές. Διατηρείται η μονιμότητά τους, ωστόσο καθίσταται σαφές πως θα καλύπτεται η μισθοδοσία μόνον του σημερινού αριθμού κληρικών, ενώ εάν ο αριθμός των ιερέων αυξηθεί η μισθοδοσία τους θα γίνει με δαπάνες της Εκκλησίας.
Κατοχύρωση
Ειδικότερα, όσον αφορά στη μισθοδοσία των ιερέων, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας».
Στο σχέδιο σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα: «Κυκλοφόρησε ευρέως στο δημόσιο διάλογο ότι οι κληρικοί είναι “δημόσιοι υπάλληλοι” –κάτι ανακριβές. Oπως παγίως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (αποφάσεις ΣτΕ 507/1983, 4548/1995, 3120/2002 κ.ά.), οι κληρικοί δεν υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αλλά μόνο στο μέτρο που ειδική διάταξη νόμου παραπέμπει σ’ αυτές».
Τονίζεται δε ότι «ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να διενεργείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως συνιστά ανακρίβεια και παραπληροφόρηση η άποψη πως η ένταξη των κληρικών στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου ή η καταβολή της μισθοδοσίας τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής συνδέονται, δήθεν, με τη διασφάλιση υπηρεσιακών, εργασιακών ή άλλων δικαιωμάτων τους».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]