Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις χειμερινές προβλέψεις της ενδιάμεσης οικονομικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δυστυχώς οδηγεί σε μια άλλη διαπίστωση, το γεγονός ότι η χώρα μας, εξαιτίας των τραγικών χειρισμών της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015, έχασε τότε το πάρτι της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τώρα η τύχη της εξαρτάται από τις εξελίξεις της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Κομισιόν προχώρησε την Πέμπτη στη μεγαλύτερη σε μέγεθος αναθεώρηση των προβλέψεών της προς το χειρότερο στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τον περασμένο Νοέμβριο έβλεπε μια απλή επιβράδυνση της οικονομίας, τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή σήμερα, βλέπει τους κινδύνους για την οικονομία να αυξάνονται κατακόρυφα και κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2019 από το 1,9% στο 1,3%.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Φυσικά, πρόκειται για πρόβλεψη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις ενός πιθανού εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ούτε τις επιπτώσεις ενός πιθανού Brexit χωρίς συμφωνία.
Οι προβλέψεις απλώς λαμβάνουν υπόψη τη ζημιά που έχει γίνει μέχρι τώρα από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία εισέρχεται σε φάση επιταχυνόμενης επιβράδυνσης.
Σε πρώτη φάση οι ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι μεγάλες, οι οποίες έχουν και τις περισσότερες εξαγωγές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και κάποιες μεσαίες, όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο.
Πλήττονται λιγότερο οι χώρες με αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν, όπως η Ισπανία, ενώ προς το παρόν δεν θίγονται η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος. Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στις μεγάλες χώρες, καμία δεν πρόκειται να γλιτώσει την είσοδο σε ύφεση, αφού οι οικονομίες είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Για τη χώρα μας η Επιτροπή προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε 2,0% αύξηση φέτος και του χρόνου. Εχουμε λοιπόν για την Ελλάδα μια αναθεώρηση των προβλέψεων προς το καλύτερο. Είναι προφανές ότι στην περίπτωσή μας η Κομισιόν θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχουν λόγοι για αυτό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου της Κυριακής