Το γεγονός ότι για πρώτη φορά αφήνεται ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα από κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο που ανήκει στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ζ.Κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επιτυχίας του μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο βασίζεται σε αυτές ακριβώς τις πολιτικές προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να διεκδικηθεί στη συνέχεια μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, που θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε, αμέσως μετά την τοποθέτηση Βέμπερ, πως για τη Ν.Δ. μείζον ζήτημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία περνά μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα έχει γίνει χώρα ανοιχτή στις επενδύσεις και με ισχυρή ανάπτυξη. «Και τότε η Ε.Ε., όπως εννόησε ο κ. Βέμπερ, θα είναι ανοιχτή να συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», πρόσθεσε.
Ηχηρή απάντηση
Η διήμερη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, έδωσε ηχηρή απάντηση και στο κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν δυσαρέσκειας στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη θέση της Ν.Δ. απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικό είναι μάλιστα πως κατά τη συζήτηση ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Ελμαρ Μπρουκ, ένας από τους παλαιότερους ευρωβουλευτές με τεράστια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημασία που έχει να ξεκαθαριστεί από πλευράς Ε.Ε. ότι καμία αλυτρωτική τάση δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους κατά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για την άποψη αυτή, που στηρίζει τη θέση της Ν.Δ. ότι η γειτονική χώρα θα κριθεί αυστηρά κατά τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., ενώ επανέλαβε πως αν και όποτε χρειαστεί η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη διαδικασία.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Χαρακτήρισε, εξάλλου, τη συμφωνία «κακή», ενώ ανέφερε πως η Ν.Δ. ξέρει να σέβεται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, αλλά θα κάνει τα μέγιστα ώστε να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας.
Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε όμως η απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης στην Ε.Ε. λόγω της στάσης της στην υπόθεση της Βενεζουέλας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «τι είναι αυτό που τον συνδέει με τον κ. Μαδούρο και τη Βενεζουέλα» και αφού διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην τοποθετείται ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι σε ένα καθεστώς που είναι δικτατορία, σχολίασε ότι η στάση αυτή «ντροπιάζει τη χώρα μας».
Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί «παγώνουν» τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]