Οι επιστολές των +6 εστάλησαν για να αντιμετωπίσουν το δικαιολογημένο θόρυβο από τις αλλαγές που ετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κανονισμό της Βουλής για να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κριτική περί πλειοψηφίας-κουρελού, γυρίζει όμως μπούμερανγκ. Και ενώ τυπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει κάποιον άμεσο κίνδυνο στη Βουλή, το γεγονός ότι οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά συνεχίζουν να ανήκουν στους ΑΝ.ΕΛ., που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, απλώς επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί υπόγειων συναλλαγών Τσίπρα – Καμμένου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί στην εξουσία και οι ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή.
«Τι αντιφατικό βρίσκετε στην ψήφο που έδωσαν υπέρ της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι λένε ότι προφανώς η αρχική τοποθέτηση, σε σχέση με τα νομοσχέδια, είναι ότι ψηφίζουμε υπέρ;», ρώτησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και να πείσει την κοινή γνώμη ότι το να βρίσκονται δύο βουλευτές σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης για να μπορεί να διατηρεί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και παράλληλα να στηρίζουν άνευ όρων την κυβέρνηση είναι ένδειξη κοινοβουλευτικής ομαλότητας και πολιτικής ηθικής.
Η δήλωση του Νίκου Βούτση πως η κυβέρνηση αποκλείει τις πρόωρες εκλογές πριν από τον Μάιο και η κυρίαρχη αίσθηση -ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ- ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αντέχει ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο επαναφέρουν στο επίκεντρο το σενάριο των τριπλών εκλογών στον Μάιο. Το στοιχείο όμως που το καθιστά επικρατέστερο είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μένουν εκτός διεκδίκησης σε κρίσιμους δήμους και περιφέρειες (δήμοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγική ήττα.
Δένδιας: Πιο δυνατή η Ελλάδα το 2025 - Δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία μας
Η εικόνα αυτή οδηγεί στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να σκέπτονται ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν πριν ή ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, διότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά τις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι πολύ βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το κλίμα, το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αναγκαστικά ασχολούνται με κάθε φαινόμενο και γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια, με κάθε τι που επιβαρύνει την κατάσταση. Ασχολούνται με τη στάση της Θ. Μεγαλοοικονόμου, που, επειδή είναι η 151η, συνδέεται άμεσα με το βίο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ είναι αναγκασμένοι να συμβιώσουν με τη σκέψη ότι μετά τα παζάρια τα δικά τους ο οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παζαρέψει την ψήφο του.
Σενάριο διαγραφής Παπαχριστόπουλου
Με βασικό θέμα τον Θανάση Παπαχριστόπουλο συνεδριάζει το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., μία ημέρα πριν από την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή. «Είναι μια αποφασιστική κίνηση του Πάνου Καμμένου, πριν από την επικύρωση του πρωτόκολλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ», είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης, ενώ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να διαγράψει τον Θ. Παπαχριστόπουλο πριν προλάβει να παραδώσει την έδρα του, με το σκεπτικό ότι ακόμα και αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του στον Π. Καμμένο, θα την πάρει ο πρώτος επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει πει πως θα διατηρήσει κανονικά την έδρα του στο Κοινοβούλιο, εκτός ΑΝ.ΕΛ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου